Справа найближчих 3-5 років: за яким сценарієм може розпастися Росія

Аналітика коротко
Четвер, 7 квітня 2022, 12:11

Розпад Росії неминучий. Якщо Європа та Захід не будуть до цього готові, його наслідки будуть такими ж, як після розпаду СРСР (окупація Росією території у країнах колишнього СРСР і особливо кривава війна в Україні). Про це пише експерт Словацької асоціації зовнішньої політики Юрай Месік у колонці Приготуватися до неминучого: чому Захід має вже зараз обговорювати розпад РФ.

Автор колонки зауважує, що відсутні, повільні або неправильні рішення непідготовлених західних політиків можуть призвести до довгострокової балканізації сьогоднішньої Росії. На відміну від Балкан, територія її у 50 разів перевищує югославську та має у 6 разів більше населення. І з ядерними боєзарядами.

У 2016 році в есе "Чи переживе Російська Федерація 2031 рік? Росія, Китай і неминучі наслідки зміни клімату" Юрай Месік оцінив розпад Росії як тему наступного десятиліття.

Проте напад на Україну, визнає він, радикально прискорив розвиток подій – тому розпад РФ стає справою найближчих 3-5 років.

Експерт зазначає, що ​​це лише оцінка – різні суб’єктивні фактори та конкретні рішення конкретних політиків можуть його прискорити чи, навпаки, трохи затримати. Проте Європу чекає розпад Російської Федерації.

Розглядаючи лінії розмежування майбутнього розпаду Росії, вважає автор колонки, найлегше почати з окупованих нею територій. Передусім це означає повернення окупованих Криму та Донбасу Україні, Абхазії та Південної Осетії – Грузії, Придністров’я – Молдові. Тут нема про що сперечатися.

Так само, на його думку, простим є питання про повернення окупованих Росією Курильських островів Японії та Карелії Фінляндії. Більше обговорень серед європейців може виникнути щодо майбутнього окупованого та анексованого Кенігсберга.

Цікавою може стати доля російського Далекого Сходу – значна частина сьогоднішніх Хабаровщини та Амурської області до 1860 року належали Китаю, і можна припустити, що він може пред'явити на них законні претензії.

Зрештою, можна небезпідставно сумніватися, що росіяни, які живуть у Петербурзі, на Уралі, в Сибіру чи на Далекому Сході, захочуть залишитися під владою щиро ненависної Москви, яка сприймається і уральцями, і сибіряками як ненажерливий паразит. Таким чином, вважає експерт, Росія може розділитися на кілька менших російськомовних держав

Проте важливо інше: Заходу вже зараз треба аналізувати можливі сценарії розпаду РФ.

Це важливо через те, що такий розпад відкриє великі виклики – і ризики, і можливості. Ризики полягають у тому, що Європа і Захід можуть знову зазнати невдачі, як і після розпаду СРСР.

У цьому випадку постросійський простір зіштовхнеться з балканізацією, тривалим періодом бідності та насильства.

Докладніше - у колонці Юрая Месіка Приготуватися до неминучого: чому Захід має вже зараз обговорювати розпад РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.