Італія відкрита для тимчасової оплати за російський газ рублями

Понеділок, 2 травня 2022, 19:43

Європейським енергетичним компаніям слід тимчасово дозволити виконувати вимоги Росії платити за газ у рублях.

Про це у коментарі Politico заявив Роберто Чинголані, італійський міністр, який відповідає за енергетичну безпеку, пише "Європейська правда".

"Я думаю, що було б добре хоча б на кілька місяців дозволити компаніям продовжувати платити в рублях, поки ми порозуміємося щодо правової бази та наслідків", — сказав він, додавши, що хоче "швидшої та дуже чіткої заяви Єврокомісії", що підтверджує, що нафтогазові компанії поки що можуть платити в рублях.

Тим часом, Рим готується до можливого відключення російського газу з заходами з енергозбереження і навіть до продовження роботи вугільних електростанцій.

Кремль зажадав від енергетичних компаній "ворожих країн", до яких входять усі члени ЄС, платити за газ у рублях, щоб підтримати курс російської валюти.

Передбачається, що компанії повинні відкривати рахунки в євро та рублях у російському Газпромбанку, і росіяни вважатимуть платіж за газ завершеним лише після того, як буде депоновано рублі.

Чинголані сказав, що можуть знадобитися місяці, щоб отримати повне уявлення про юридичні наслідки, що поставить нафтогазові компанії у скрутне становище.

"Я вважаю, що нафтогазові компанії не можуть ризикувати платити, а потім бути звинуваченими у порушенні санкцій, але водночас вони не можуть ризикувати… не платити у рублях. Це довгострокові контракти, витрати будуть надзвичайно високими", - сказав він напередодні кризових переговорів міністрів енергетики ЄС у понеділок у Брюсселі.

Пропонований ним обхідний шлях аналогічний запропонованому Єврокомісією. Енергетична компанія ЄС розглядатиме платіж у євро як остаточну угоду, у той час як Росія натомість може розглянути можливість оплати в рублях після конвертації. Але він визнав, що такий підхід може бути "оптимістичним".

"У цьому процесі є сірі зони, які можуть являти собою порушення санкцій. Хоч би як ви це робили, виникає проблема", - сказав він.

Раніше Будапешт заявив, що накладе вето на будь-яку європейську пропозицію, яка призведе до обмеження імпорту енергоносіїв з Росії.

Після цього ЗМІ повідомили, що Європейська комісія може зробити виняток та звільнити Угорщину і Словаччину від ембарго на купівлю російської нафти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: