Польща сподівається подвоїти чисельність армії завдяки добровільній службі

П'ятниця, 27 травня 2022, 11:22

Польща сподівається подвоїти чисельність своєї армії завдяки добровільній військовій службі, заявив міністр оборони Маріуш Блащак.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

Відразу після вторгнення Росії в Україну польський уряд заговорив про плани зміцнити обороноздатність країни. Обговорювалося безліч проєктів: від збільшення оборонного бюджету до обов'язкових занять зі стрільби для дітей у рамках шкільної програми.

Також згадувалося про план збільшення польської армії. Збройні сили Польщі нині налічують 144 000 військових – 111 500 професійних солдатів та 32 000 солдатів Територіальних сил оборони. Крім того, у польському резерві є 1,7 млн ​​осіб.

Поляки мають план подвоїти чисельність своєї армії та поповнити військові резерви. Мета полягає в тому, щоб мати 300 000 професійних солдатів, готових захищати польські кордони в будь-який час.

Тому у Польщі ухвалили новий закон, який збільшує військові витрати до 3% ВВП та запроваджує новий спосіб призову до армії – добровільну базову військову службу. 

Згідно з цим типом служби, добровольцю, щоб стати солдатом, доведеться пройти два етапи підготовки – 28 днів базової підготовки, а потім 11 місяців спеціальної підготовки у своєму підрозділі. 

У цей час військовослужбовець зможе жити у своєму домі замість казарми та отримувати зарплату рядового (близько 1000 євро на місяць).

"Наша мета - створити таку сильну польську армію, щоб можливий агресор не наважився напасти на нашу батьківщину", - заявив міністр 26 травня на пресконференції.

Блащак також повідомив, що першого дня призову, 21 травня, на військову службу записалися до 1600 осіб по всій країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.