Польська партія влади може втратити монобільшість – опитування

Неділя, 29 травня 2022, 15:28

Правляча польська партія "Право і справедливість" трохи збільшила свій рейтинг, але цього буде недостатньо для збереження одноосібної влади.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Onet.pl, такими є результати опитування, проведеним Estymator для DoRzeczy.pl.

Якби вибори у Польщі відбулися в цю неділю, "Право і справедливість" перемогла б із результатом 39,5% - це на 0,3 пункти більше у порівнянні з попереднім опитуванням). Такий результат дав би партії 224 місця у Сеймі, що на 11 менше у порівнянні з парламентськими виборами 2019 року.

На другому місці – опозиційна Громадянська коаліція з 28,4% голосів (+1,3 відсоткового пункту), що означало би збільшення представництва у Сеймі на 8 мандатів до 142.

Третє та четверта місце зайняли би ліві (10,5%) та "Польща 2050" Шимона Головні (8,2%).

До Сейму також проходить Польська селянська партія (6,2%). Із мінімальним розривом від виборчого бар'єра проходить ультраправа Конфедерація (5,1%). Зауважимо, що всі ці партії декларують свою опозиційність чинній владі. 

Натомість, партія  Кукіз'15, яку чинна влада виглядає як можливого коаліційного партнера, набирає лише проголосували 1,6% без шансів на проходження до Сейму.

Нагадаємо, чергові парламентські вибори у Польщі пройдуть восени 2023 року. Однак чинна влада недавно обговорювала можливість позачергових виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: