Генсек НАТО: занепокоєння Туреччини щодо членства Фінляндії і Швеції в НАТО є легітимними

Неділя, 12 червня 2022, 17:53

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що ті занепокоєння, які висловила Туреччина щодо членства Фінляндії та Швеції в Альянсі, є легітимними.

Про це він заявив у неділю під час візиту до Фінляндії, повідомляє "Європейська правда".

"Йдеться про тероризм і експорт зброї. І ми маємо розуміти, що жоден інший член НАТО не постраждав від терористичних атак більше, ніж Туреччина… Тож коли такий ключовий союзник НАТО, як Туреччина, порушує питання на кшталт тероризму, звісно, ми маємо сісти за стіл переговорів і сприймати це серйозно", – вважає Столтенберг.

Водночас генсек НАТО додав, що саміт Альянсу, що відбудеться 28-30 червня в Мадриді, не є крайнім терміном для вирішення суперечок Туреччини з Фінляндією і Швецією.

"Саміт у Мадриді ніколи не був дедлайном. У той же час я б хотів вирішити це питання якнайшвидше. І тому ми наполегливо працюємо із нашим союзником НАТО Туреччиною, а також Фінляндією і Швецією, щоб вирішити питання, які порушила Туреччина", – зазначив Столтенберг на пресконференції.

Як відомо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вирушив до Фінляндії та Швеції для переговорів на тлі блокування Туреччиною заявок цих країн на вступ.

Нагадаємо, Швеція і Фінляндія держави подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ країни, але Туреччина загрожує накласти вето.

Водночас Фінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО - видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв'язках із терористами. 

Читайте також: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: