Поляки не проти, щоб українці лишалися в їхній країні, але ставлять умови – опитування

Четвер, 23 червня 2022, 14:55

Сім з десяти поляків хочуть, якби українці, які втекли від війни в Україні, працювали на своє утримання.

Такими є результати опитування IBRiS для Rzeczpospolita, передає "Європейська правда".

Цікаво, що таку умову перебування українців у Польщі вказали 76% чоловіків, переважно у віковій групі 30-39 років (аж 83%) і ті, хто переважно проживає у великих і менших містах – 90% і 82% відповідно.

Опитування IBRiS відповідає дослідженню, нещодавно проведеному Варшавським університетом. Воно показало, що більшість поляків, хоча й дуже прихильно ставляться до українців, проти надання їм виплат "500+" та соціальних пільг у Польщі. Уряд, який з 1 липня не хоче фінансувати проживання та харчування українських біженців, також відповідає очікуванням поляків. Влада хоче, щоб українці стали незалежними.

"Тому що ми хочемо, щоб до нас ставилися однаково. Ми кажемо: "підтримці так, але на рівних". На цю точку зору, безсумнівно, впливає дедалі складніше становище польських сімей та висока інфляція. Тому сприйняття соціальної допомоги для українців у Польщі зменшиться" - розповів керівник дослідження Роберт Станішевський.

Окрім працевлаштування українців, поляки вказують і інші критерії для подальшого перебування в Польщі.

Йдеться про направлення дітей до польської школи (38,7%) та вивчення польської мови (27,6%). 12,1% респондентів вказали умову купівлі квартири.

Видання нагадує, що недавнє опитування ARC Rynek Opinia показало, що 71% біженців з України в Польщі живуть на власні кошти. Пояснюється це тим, що більшість прибулих – люди освічені, відносно незалежні та заможні. Багато українців, хоча й втекли до Польщі, працюють дистанційно у своїх компаніях та офісах в Україні, деякі перебувають у оплачуваній відпустці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.