Коли реальний вступ України до ЄС та що змінює статус кандидата

Аналітика коротко
П'ятниця, 24 червня 2022, 12:45

Україна офіційно стала кандидатом на членство у ЄС.

Але що далі? У які терміни реально досягти повноцінного членства в ЄС?

Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з євроінтеграцією України, - у статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Що чекає на Україну після рішення про статус кандидата та коли реально вступити до ЄС.

Перед тим як розбиратися із планом подальших дій, дуже важливо зрозуміти, наскільки проривними є ті процеси у відносинах України та ЄС, що відбуваються зараз.

Багато років поспіль навіть натяки на потенційну можливість вступу навіть у далекому майбутньому ретельно вичищалися з документів ЄС.

Доходило до смішного.

Наприклад, у документах, схвалених від імені усього Євросоюзу, нас ніколи не називали "європейською державою", лише "європейською країною", щоби це словосполучення не збігалося з формулюванням договору ЄС, що гарантує європейським державам право подати заявку на вступ до Союзу.

Березневе рішення у Версалі, коли саміт не тільки визнав законність української заявки, поданої поза процедурами (а для ЄС порушення процедур – це залізобетонний мотив для відмови!), а й доручив почати її негайний розгляд – це був неймовірний прорив, який заклав фундамент у визнання кандидатства.

Фундаментом успіху саміту в Брюсселі 23 червня, на якому Україна офіційно стала кандидатом на вступ в ЄС, був той злам свідомості Європи, що стався у Версалі.

Перехід на наступний етап, тобто до узгодження початку переговорів про вступ, можливий тільки у разі повного виконання усіх умов, визначених Єврокомісією.

Детально про ці умови та про "механізм призупинення кандидатства" у разі провалу реформ читайте у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус, все викладене у ній лишилося актуальним.

Та коли реально розпочати переговори про вступ до Євросоюзу?

У листопаді-грудні 2022 року відбудеться перша оцінка виконання критеріїв, але напевно не остання. Деякі пункти потребують більше часу. Наприклад, законодавство щодо національних меншин треба не тільки ухвалити (після консультацій з цими меншинами), а й провести через експертизу Венеційської комісії. А це – додаткові місяці...

Тому найоптимістичнішим сценарієм дати, коли ЄС дасть згоду на початок переговорів про вступ, видається червневий саміт 2023 року. Це – у разі, якщо влада буде справді націлена на проведення реформ.

Ну і найголовніша вимога: до цього часу має завершитися активна фаза війни та бути знятий воєнний стан щонайменше у Києві та на більшій території держави. Офіційно така вимога не висувається, але на практиці без того початок переговорів видається малореальним.

Утім, читачів напевно цікавить запитання про те, коли чекати на вступ, набуття повноцінного членства у ЄС. 

Навіть 5-річний термін віднині і до завершення переговорів видається нереальним. 

З різних джерел, у тому числі від наших європейських друзів, доводилося чути оцінку про те, щоби завершити процес до 2030 року. Це амбітна мета – але реалістична. 

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка Що чекає на Україну після рішення про статус кандидата та коли реально вступити до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.