Статус кандидата для України: думки команди Зеленського

Аналітика коротко
Неділя, 26 червня 2022, 15:00

23 червня 2022 року увійде в наші календарі як ще одна важлива для України дата - Європейська рада ухвалила рішення надати Україні статус країни-кандидата на членство в ЄС.

У висновках Європейська рада визнала європейську перспективу України і зафіксувала, що майбутнє України та українських громадян – у Європейському Союзі.

Заступник голови Офісу президента України, дипломатичний радник президента Зеленського Ігор Жовква написав колонку про те, завдяки чому це сталося, під назвою 120 днів боротьби за статус кандидата: погляд з Банкової.

Автор колонки пише, що відповідей на те, завдяки чому Україна отримала статус кандидата і, відповідно, визнала європейську перспективу України - декілька.

Головна з них, зазначає Жовква, – лідерство взяв на себе президент України Володимир Зеленський. Саме він відразу після початку війни вирішив, що не можна дати можливість агресору не лише зруйнувати країну, але й стерти мрію українців про приєднання до ЄС.

Тому вже на п’ятий день війни, нагадує радник президента, Україна направила листа на адресу президента головуючої в ЄС Франції Макрона із заявкою на членство нашої держави в ЄС.

Скільки скепсису довелось почути тоді. Але кожного дня протягом цього 120-денного періоду президент України, пише Жовква, невтомно переконував лідерів усіх держав ЄС простими вагомими аргументами.

Про те, наприклад, що Україна виконала Угоду про асоціацію на 63% – а це вже низка втілених реформ. Про те, що Україна вже імплементувала 70% acquis ЄС – а це європейські акти, вже впроваджені в українське законодавство. 

Протягом цих 120 днів президент України чотири рази був запрошений на регулярні та спеціальні саміти Європейської ради. Виступив майже в усіх національних парламентах країн ЄС. Звертався до населення у ключових європейських столицях.

А за кілька днів до нинішнього саміту Євросоюзу, який пройшов 23 червня, провів унікальний дипломатичний марафон – 26 розмов з лідерами держав-членів ЄС.

Глава держави визначив спеціальних уповноважених, які здійснювали візити до скептичних держав-членів і проводили зустрічі на найвищому рівні. Долучався і депутатський корпус, і експертне середовище, і журналісти.

Але головне, що незмінною була віра і підтримка усіх українців. 91% населення сьогодні хоче бачити свою країну в ЄС. Це найвищий рівень підтримки за всі роки незалежності.

За чотири місяці Україна пройшла шлях, який інші держави долали роками. Так швидко не рухався до ЄС жоден із нинішніх членів чи кандидатів.

Сьогодні ми, як зазначає радник президента, не зупиняємось і переходимо до наступних етапів.

Європейська комісія полегшила завдання і вже визначила сім пріоритетних рекомендацій, виконання яких дозволить перейти Україні на наступний етап – початку переговорів про вступ.

Президент України поставив завдання Уряду підготувати відповідний план заходів з метою швидкого виконання цих рекомендацій.

Будемо рухатися на випередження, пише Жовква. Чим більше ми зробимо сьогодні, тим менше потрібно буде роботи під час переговорного процесу.

Докладніше - у колонці Ігоря Жовкви 120 днів боротьби за статус кандидата: погляд із Банкової.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: