Прем’єр Північної Македонії: після нападу на Україну розширення ЄС стало питанням безпеки

Середа, 8 червня 2022, 09:37

Прем’єр-міністр Північної Македонії Дімітар Ковачевскі вважає, що заблокований процес вступу до ЄС став проблемою безпеки на тлі зростання впливу іноземних гравців у регіоні Західних Балкан.

Про це він заявив в інтерв’ю EURACTIV, повідомляє "Європейська правда".

Перед самітом ЄС наприкінці червня, на якому планується обговорити питання розширення, Ковачевскі сказав, що Скоп’є продемонструвало свою лояльність, прийнявши жорсткі рішення, але ЄС досі не погодився почати переговори про вступ.

За його словами, розширення більше не є "лише широким питанням розширення як такого, і це не лише політичне чи економічне питання".

"Після нападу Росії на Україну та у світлі впливу третіх сторін у регіоні Західних Балкан, які є найбільш вразливими на європейському континенті, розширення стало питанням безпеки", – сказав прем’єр Північної Македонії.

Албанія та Північна Македонія, хоча і є офіційно країнами-кандидатами, роками перебувають у залі очікування, заблоковані питаннями корупції та притулку, а також, у випадку зі Скоп’є, вето сусіднього члена ЄС Болгарії.

"Північна Македонія була країною-кандидатом в ЄС протягом 17 років, і протягом цих 17 років ми показали свою відданість процесу інтеграції", – сказав Ковачевскі.

Відповідаючи на запитання про реакцію, якщо Україні буде надано статус кандидата в червні, що часто розглядають як "стрибок поза чергою" перед країнами Західних Балкан, Ковачевскі сказав, що "вони заслуговують боротися за своє процвітання та своє майбутнє в ЄС".

"Ми можемо лише побажати їм успіху в їхніх прагненнях щодо кандидатства в ЄС, але ЄС має усвідомлювати, що він має виконувати обіцянки, а не лише обіцяти", – сказав він.

Нагадаємо останнім часом з'явилися повідомлення, про те, що Україні пропонують надати лише статус потенційного кандидата, однак це викликало заперечення в Києві, включаючи безпрецедентне звернення українських неурядових організацій до ЄС.

Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив про необхідність створення "європейської підготовчої зони", перебування в якій дозволить Україні та Молдові наблизитися до стандартів ЄС.

Водночас президент Володимир Зеленський розраховує, що питання щодо статусу кандидата на вступ до Євросоюзу вирішиться для України вже найближчими тижнями.

Читайте також: Бій за кандидата: хто блокує заявку України на членство в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: