Лавров заявляє, що Росія пропустить зерно з України, та заперечує загрозу продовольчої кризи 

Середа, 8 червня 2022, 16:08

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що РФ готова пропускати судна з зерном із українських портів, перекладаючи провину за блокаду на Україну, а також переконував, що роль українського врожаю у глобальній продовольчій безпеці перебільшена.

Як повідомляє турецьке Anadolu, про це він сказав на брифінгу після зустрічі з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Анкарі. 

Лавров заявив, що Росія готова пропускати судна з зерном і, мовляв, усе залежить від того, чи Україна уможливить вихід суден зі своїх портів.

Глава МЗС Туреччини назвав реалістичним план "зернового коридору" в Чорному морі

"Якщо українська сторона готова до розмінування, то й ми готові. Ми також обговорюємо деталі цих процесів з турецьким військовим керівництвом. З нашого боку ніяких перешкод немає, ми не створюємо ніяких обмежень для судноплавства… Ми щоденно відкриваємо зернові коридори і всіляко забезпечуємо безпеку суден", - заявив глава МЗС РФ. 

Він зазначив також, що у разі розмінування підходів до портів Росія не скористається цим у своїх військових інтересах.

На додачу Лавров звинуватив країни Заходу у перебільшенні масштабів продовольчої загрози через неможливість експортувати врожай з України - хоча Україна є одним з найбільших у світі експортерів зернових та олії, а для деяких країн - головним постачальником. 

"Частка України у загальносвітовому виробництві пшениці та інших злаків - менше 1%, тому ніякої продовольчої кризи не може виникнути", - заявив Лавров.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України закликав світ не вірити запевненням Росії про те, що потенційними коридорами не скористаються для нападу на українські прибережні міста. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.