Прем'єр Норвегії в Києві пообіцяв Україні майже 1 млрд євро допомоги

фото
П'ятниця, 1 липня 2022, 17:53

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре в п’ятницю відвідав Україну, де побував у зруйнованих Росією містах і пообіцяв надати 10 мільярдів крон допомоги.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NRK.

Глава уряду Норвегії прибув до України в п'ятницю вранці потягом. Його візит не анонсували заздалегідь із міркувань безпеки.

Він відвідав Чернігів і село Ягідне в області, де поговорив із місцевими жителями, що майже місяць ховалися від російських обстрілів у підвалі місцевої школи.

"Ми можемо бачити й читати про ці події, але зустріч із людьми залишає сильне враження. Була молода сім’я, яка застала смерть бабусі в себе на руках у цьому підвалі. Це відбувається в Європі в середині 2022 року, і жодна країна не може це ігнорувати", – сказав Стьоре.

Прем'єр Норвегії Йонас Гар Стьоре в Чернігові
Прем'єр Норвегії Йонас Гар Стьоре в Чернігові
Фото: NRK

Крім того, він провів переговори з президентом Володимиром Зеленським у Києві й запевнив його у довготривалій підтримці Норвегією України.

Норвезький прем’єр зокрема оголосив про збільшення допомоги Києву до 10 мільярдів крон (майже 1 мільярд євро). Кошти підуть на гуманітарну допомогу, відбудову зруйнованої інфраструктури, зброю і підтримку державних інституцій.

Своєю чергою Зеленський закликав Стьоре поширювати інформацію про воєнні злочини Росії у світі.

Зазначимо, що це вже другий візит норвезьких високопосадовців до України: на початку травня до Києва завітала глава МЗС Норвегії Аннікен Гуйтфельдт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: