Французька індустрія почала переходити на мазут на випадок зупинки постачання газу з РФ

Понеділок, 11 липня 2022, 11:26

Французькі енергоємні компанії прискорюють виконання планів на випадок надзвичайних ситуацій і переводять свої газові котли на мазут, намагаючись уникнути перебоїв у тому випадку, якщо будь-яке подальше скорочення поставок російського газу призведе до відключень електроенергії.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Зібравшись на вихідних на економічну конференцію на півдні Франції, кілька топ-менеджерів заявили, що готуються до можливих відключень електроенергії.

"Те, що ми зробили, це те, що ми переобладнали наші котли, щоб вони могли працювати на газі чи нафті, і ми навіть можемо перейти на вугілля, якщо нам знадобиться", — сказав Флоран Менего, керівник одного з провідних світових виробників шин Michelin.

"Мета полягає в тому, щоб уникнути необхідності закривати завод у випадку, якщо ми зіткнемося з дефіцитом", — додав він, сказавши, що хоча дефіцит газу в Європі ймовірний, нафта все одно буде доступною як альтернатива.

Голова правління іншої великої промислової компанії, який побажав залишитися неназваним, сказав у кулуарах конференції, що вважає, що всі великі підприємства планують перейти на мазут.

Франція покладається на атомну енергетику для отримання близько 70% електроенергії, тобто вона набагато менше залежить від російського газу, ніж сусідня Німеччина.

Проте контрольований державою виробник електроенергії EDF намагається задовольнити потреби Франції через перебої на застарілих електростанціях, що збільшує навантаження на решту енергетичного сектору.

Виробництво енергії на 29 із 56 ядерних реакторів було зупинено через перевірки та ремонт.

Нагадаємо, міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер попередив про вкрай велику ймовірність того, що Москва повністю припинить постачання газу до Європи.

Раніше у липні глава Єврокомісії попередила про небезпеку повної зупинки поставок російського газу в ЄС.

Голова Міжнародного енергетичного агентства (IEA) Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.