В оборонному бюджеті США пропонують $1 млрд для України і кошти на навчання українських пілотів

П'ятниця, 15 липня 2022, 15:56

Палата представників США ухвалила законопроєкт про оборонний бюджет США на 2023 рік, який передбачає виділення 1 млрд доларів для забезпечення безпеки України.

Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова, пише "Європейська правда".

Законопроєктом передбачено загальне фінансування оборонного бюджету в розмірі 839 млрд доларів США - на 37 мільярдів доларів більше, ніж пропонував президент Джо Байден.

Німеччина виділяє додатково 2,4 млрд євро на українських біженців

У рамках Ініціативи стосовно забезпечення безпеки України (Ukraine Security Assistance Initiative) буде виділено 1 мільярд доларів США - фінансування збільшено на 700 млн доларів у порівнянні з бюджетом минулого року.

Також конгресмени схвалили поправку про виділення 100 мільйонів доларів для програми тренування українських пілотів, пише видання The New York Times.

Крім того, законопроєкт передбачає боротьбу з залежністю від російської енергетики, яка вимагає від усіх основних операційних баз у зоні відповідальності Європейського командування США ухвалення планів щодо зменшення залежності від російської енергетики, та ставить перед Міністерством оборони США завдання припинити використання російських енергоносіїв в повному обсязі.

ППО NASAMS з США, 1 млрд євро від Німеччини, Росія хоче закрити посольство в Болгарії: новини дня

Законопроєкт вимагає від Генерального інспектора здійснення нагляду за використанням допомоги Україні, а також вимагає звітувати перед Конгресом кожні 6 місяців; вимагає щоквартальних брифінгів щодо зусиль із поповнення та відновлення запасів тактичних ракет, наданих Україні США, союзниками та партнерами; вимагає звітування про російські звірства в Україні, операції, пов’язані з російськими "фільтраційними таборами", і загрози, спричинені глобальною кризою продовольчої безпеки.

Для вступу в силу закон має бути ухвалено Сенатом та підписано президентом США. 

Очікується, що Сенат зможе його узгодити найближчим часом.

Нагадаємо, у Білому домі раніше уточнили, чи вже застосовують ленд-ліз для України.

Читайте також: Новий рівень допомоги США: що змінить для України відкриття ленд-лізу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.