ППО NASAMS з США, 1 млрд євро від Німеччини, Росія хоче закрити посольство в Болгарії: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 1 липня 2022, 22:17

Україна звернулася до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про геноцид; Україна просить про спеціальне засідання ОБСЄ через ракетні удари РФ; у Фінляндії вважають реальною загрозу поширення війни в Європі; до бюджету України надійшов грант від Німеччини в сумі один мільярд євро; Чехія винесла Україну у пріоритети свого головування у Раді ЄС; ЄС скасував мита та ПДВ на ввезення життєво важливих товарів для українців; за даними Reuters, понад 30 продавців зброї в РФ уникли західних санкцій; ЄС вже готує сьомий пакет санкцій, серед можливих заходів – ембарго на золото з РФ; в НАТО застерегли Москву від втручання через рішення Болгарії вислати 70 "дипломатів" РФ; посол РФ у Болгарії ініціюватиме закриття посольства Росії у Болгарії; США дають Україні дві системи ППО NASAMS і снаряди для HIMARS; український борщ внесли до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО; у залі Верховної ради встановили прапор ЄС.

Більше важливих і цікавих новин 1 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

ОБСЄ закриє Офіс проєктного координатора в Україні

Триває 128 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Європейський суд з прав людини проміжним рішенням за позовом дружини українського військового зобов’язав Росію поважати права усіх полонених і забезпечувати їм доступ до необхідної медичної допомоги.

Україна звернулася до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про геноцид.

Британська розвідка відреагувала на відступ росіян з острова Зміїний, зазначивши, що причиною такого кроку стала зростаюча вразливість до українських ударів та його ізоляцію.

В Міноборони Британії нагадують, що Збройні сили України протягом останніх тижнів завдавали ударів по російському гарнізону з використанням ракетних і безпілотних ударів. Крім того, вони використовували протикорабельні ракети, щоб перешкодити російським військово-морським кораблям, які намагалися поповнити запаси на острові.

Молдова засудила ракетний удар РФ по багатоповерхівці на Одещині.

Крім того, під час ракетного удару РФ по Одещині постраждав дитячий реабілітаційний центр Молдови

Українська сторона звернулася до Польщі, яка головує в ОБСЄ, з проханням скликати спеціальне засідання Постійної ради для обговорення ракетних атак Росії проти України.

Тим часом, ОБСЄ закриє Офіс проєктного координатора в Україні через вето Російської Федерації, яка не дала згоди на продовження його мандату.

У Фінляндії вважають реальною загрозу поширення війни в Європі.

Корабель з зерном з окупованого Бердянська прибув до Туреччини, посол України вимагає вжити заходів.

А президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п’ятницю заявив про наміри провести телефонні переговори з главами України та Росії щодо вивезення українського зерна морським шляхом.

Гроші від Німеччини, Норвегії і не тільки

До бюджету України надійшов грант від Німеччини в сумі один мільярд євро.

Зазначається, що грантові кошти були перераховані до державного бюджету через спеціальний адміністративний рахунок, який відкрито Міжнародним валютним фондом для направлення грошей країн-донорів на допомогу Україні.

Отримані кошти будуть спрямовані на фінансування першочергових бюджетних видатків під час воєнного стану.

Прем'єр Норвегії в Києві пообіцяв Україні майже 1 млрд євро допомоги.

Кошти підуть на гуманітарну допомогу, відбудову зруйнованої інфраструктури, зброю і підтримку державних інституцій.

До того ж, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю оголосила про рішення органу запропонувати виділення першого мільярду євро макрофінансової допомоги.

Тепер рішення повинна затвердити Рада Європейського Союзу і Європейський парламент.

Чехія збирається долучитися до навчання українських військових.

Крім того, Чехія винесла Україну у пріоритети свого головування у Раді ЄС.

"Український блок" у чеській програмі головування в Раді ЄС включає підтримку України у відсічі російській агресії, підтримку країн блоку, які прихистили українських біженців, а також роботу над повоєнною відбудовою України у майбутньому.

Євросоюз скасував мита та ПДВ на ввезення життєво важливих товарів для українців.

Щодо розширення НАТО

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попередив, що Туреччина ще може повернутися до свого вето на приєднання до НАТО Фінляндії і Швеції на етапі ратифікації рішення у парламенті, якщо її вимоги не будуть виконуватися.

Міністр закордонних справ Фінляндії запевнив, що Гельсінкі у перемовинах з президентом Туреччини взяло на себе виключно ті зобов’язання, що зафіксовані у спільному меморандумі.

Пекка Хаавісто зазначив, що Фінляндія не погоджувалася ні на які зміни до законодавства і про це немає згадок у підписаному документі. 

Пекка Хаавісто наголосив також, що громадян Фінляндії не видаватимуть за жодних обставин, та що Фінляндія за своїми зобов’язаннями не може видати особу, якщо їй внаслідок цього загрожують тортури або смертна кара.

Нагадаємо, Ердоган заявив, що нібито отримав обіцянку про видачу людей, яких Анкара вважає "терористами", та почав натякати, що Туреччина може знову заблокувати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО на етапі ратифікації у парламенті, якщо її вимоги не виконають. Від Фінляндії Туреччина вимагає екстрадиції 12 осіб. 

Крім того, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто розповів, що кава-брейк міг стати проривним моментом у переговорах із Туреччиною щодо розблокування вступу до НАТО.

За словами глави фінського МЗС, обговорення між Фінляндією і Швецією, з одного боку, і Туреччиною – з іншого тривали дві години, і сторони ніяк не могли дійти згоди.

"Але під час кава-брейку ми знайшли креативні ідеї та змогли змінити текст (меморандуму), щоб знайти спільне рішення", – додав Хаавісто.

Албанія веде переговори про будівництво військово-морської бази НАТО.

Сили НАТО в Європі очолив американський генерал, який спеціалізується на Росії.

90% українців підтримують вступ до ЄС, 73% - за вступ до НАТО.

Про те, як сталося, що у команді Зеленського знову повірили в НАТО і знов кажуть про вступ читайте в статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Україна повертається до НАТО. Як саміт у Мадриді змінив ставлення до Альянсу.

Підготовка сьомого пакету санкцій проти Росії

За даними Reuters, понад три десятки російських олігархів, пов’язаних із торгівлею зброєю, а також не менш як 14 російських оборонних підприємств поки уникли санкцій Заходу у зв’язку з розпочатою Росією повномасштабною війною в Україні.

Крім того, яку повідомляє Bloomberg, ЄС вже готує сьомий пакет санкцій, серед можливих заходів – ембарго на золото з РФ.

Про те, що ЄС може запровадити ембарго на російське золото, говорилося і раніше, але про підготовку нового пакету санкцій ЗМІ поки не повідомляли.

Окрім санкцій проти золота з РФ, Брюссель працює переважно над механізмами протидії ухилянню вже існуючим санкціям та їхнього коректування, а також розширенню сфери дії чинних обмежень, передусім у сфері високих технологій та індивідуальних санкцій.

Окремі співрозмовники Bloomberg вказують, що до сьомого пакета санкцій ЄС проти Росії може увійти розблокування транзиту товарів з Росії до Калінінградської області, що призвело до чергової напруженості у відносинах між Москвою та Вільнюсом.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п’ятницю пом’якшив свою позицію щодо санкційної політики Європейського Союзу, заявивши, що не буде блокувати подальші санкції, якщо вони тільки не стосуватимуться "життєво важливих питань енергетичної політики".

Росія хоче закрити посольство в Болгарії

В НАТО застерегли Москву від втручання через рішення Болгарії вислати 70 "дипломатів" РФ.

У відповідь на висилку співробітників посольства МЗС РФ заявило, що Росія залишає право на заходи у відповідь, у тому числі "асиметричні".

Посол Росії в Болгарії Елеонора Мітрофанова заявила, що Москва розглядає можливість розриву дипломатичних відносин із Софією в разі, якщо вона не скасує рішення про вислання 70 працівників російських дипломатичних представництв.

Прем'єр Болгарії відхилив ультиматум Росії щодо дипломатів-шпигунів.

Сьогодні стало відомо, що вона ініціюватиме закриття місії, оскільки Софія не відмовилась від свого рішення.

Євросоюз висловив жаль з приводу погроз Росії розірвати дипломатичні стосунки з Болгарією за її рішення вислати 70 співробітників російського посольства, зазначивши, що країна мала на це повне право.

Інше: ППО NASAMS для України, прапор ЄС у Верховній Раді

США дають Україні дві системи ППО NASAMS і снаряди для HIMARS.

Український борщ внесли до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Кулеба поговорив з польським колегою через заяви посла України у Німеччині про Бандеру.

У залі Верховної ради встановили прапор ЄС.

У Литві схвалили запровадження оплати за користування річковою і озерною водою.

ЄС вперше імпортував більше газу морем із США, ніж через трубопроводи з Росії.

Європа готова до раптового відключення країн Балтії від російської мережі - ЗМІ.

Ердоган заявив, що не зустрічатиметься з прем'єром Греції, поки той не "візьме себе в руки".

Інфляція в єврозоні зросла до нового рекордного рівня.

Туреччина заблокувала сайти DW та "Голосу Америки" через "відсутність ліцензії".

Данія офіційно стала частиною спільної оборонної політики ЄС.

Експорт німецької зброї виріс майже удвічі через Україну.

У Придністров'я виникли претензії до роботи російського МЗС.

Венеція першою у світі братиме в туристів гроші за вхід.

Це лише частина цікавих новин 1 липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: