Про які дії щодо України та РФ домовилася нова коаліція Естонії

Аналітика коротко
П'ятниця, 15 липня 2022, 18:30

Політична криза в Естонії тривала майже півтора місяця – від звільнення з уряду всіх міністрів від Центристської партії до формування нової коаліції.

Про те, що означає для України зміна уряду в Естонії і з якими ризиками вже незабаром зіткнеться новий уряд читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Друзів багато, ворог один: як новий уряд Естонії буде підтримувати Україну та протистояти РФ.

Це найкоротша коаліційна угода у новітній історії Естонії, зазначають естонські політичні аналітики, оцінюючи формування нової коаліції. Вона складає лише 8 сторінок замість традиційних 50-60.

3 червня прем’єрка Кая Каллас заявила про рішення ініціювати відставку усіх міністрів від Центристської партії. Причиною цього (принаймні, формальною) стало рішення партії відмовитися від узгодженого переходу початкової освіти на естонську мову.

Такий крок прем'єрки був підтриманий президентом країни Аларом Карісом.

Відповідно, Каллас залишалася головою уряду меншості, одночасно проводячи консультації про формування коаліції.

Один із коаліційних партнерів визначився відразу – ними стали соціал-демократи. Втім, для більшості був потрібен ще один партнер.

Варіант коаліції із EKRE у Партії реформ відкидали відразу. Так само неможливим став варіант повернення до коаліції із центристами.

Тому доля коаліції залежала від "Вітчизни" – невеликої партії, яка раптом отримала "золоту акцію". Це виявилося непростим завданням – пошук компромісу зайняв більше місяця.

Про формування коаліції було оголошено у понеділок 11 липня, тоді як до вечора 14-го повний склад нового уряду був невідомий, а коли партії назвали своїх кандидатів, частина з них виявилася маловідомими особами.

На ключові (принаймні, для України) посади призначили кандидатів, чия кваліфікація не викликає сумнівів.

У новій коаліції Партія реформ втратила портфель міністра закордонних справ, який відійшов "Вітчизні". Там на цю посаду делегували одного з лідерів партії Урмаса Рейнсалу.

Це буде його другим заходом на цю посаду – Рейнсалу керував естонським МЗС у 2019-2021 роках, проводячи дружню до України політику.

Також Рейнсалу має досвід керування міністерствами юстиції (2015-2019 роки) та оборони (2012-2014 роки).

Не менш важливою для України є посада міністра оборони. Цей портфель залишився у квоті Партії реформ, проте в останній момент там вирішили делегувати його не чинному міністру, а віцеспікеру Рійгікогу (парламенту Естонії) та колишньому лідеру партії Ханно Певкуру.

Хоча Певкур досі не керував Міноборони, він має досвід керівництва міністерствами внутрішніх справ, юстиції та соціальних справ.

Цікава деталь: новий міністр оборони відомий також і вокальними здібностями. У травні він взяв участь у талант-шоу "Маска", заспівавши українською мовою пісню "Браття українці". Цей виступ він присвятив "хоробрим українцям, які вимушено покинули свою батьківщину або залишилися її захищати".

Допомога Україні та українським біженцям прописана у новій коаліційній угоді, тож найближчим часом курс Естонії гарантовано залишиться незмінним.

Але одночасно у коаліції вирішили посилити внутрішню стійкість до загроз РФ. Несподіванкою коаліційної угоди став пункт про анулювання ліцензій на зберігання зброї громадянам РФ та Білорусі, що проживають в Естонії.

Також коаліція хоче тимчасово встановити цінову стелю для тарифів на опалення та газ, а також провести остаточний перехід освіти на естонську мову.

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Друзів багато, ворог один: як новий уряд Естонії буде підтримувати Україну та протистояти РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: