Литовці розповіли, як відреагували на велику війну в Україні: опитування

Понеділок, 18 липня 2022, 12:48

Близько третини литовців долучилися до різних благодійних зборів на підтримку України та українців, а 40% сказали, що не відреагували на війну.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє литовський мовник LRT за результатами замовленого опитування.

Опитування провела соціологічна компанія Baltijos tyrimai 17-28 червня серед 1005 повнолітніх громадян Литви. Респондентів запитали, як вони відреагували на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, запропонувавши варіанти відповіді.

31% відповіли, що брали участь у зборі коштів на підтримку України та українських біженців, 3% - допомагали приймати біженців з України або розмістили людей у себе. 30% підготували запаси продуктів, 10% - поцікавилися, де найближче до їхньої домівки бомбосховище і 5% - продумали варіанти евакуації для себе і родини на такий сценарій. 1% приєдналися до організацій, які займаються допомогою Україні, а 1% тимчасово виїхали з Литви. У той же час, 39% відповіли, що ніяк не відреагували на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. 4% не захотіли відповідати.

Частка тих, хто жертвував кошти на підтримку українців, вища серед жінок, ніж чоловіків, серед молоді віком до 30 років (36%), мешканців міст (35%), людей з вищою освітою (50%) та високим рівнем доходу.

Частка тих, хто вирішив зробити запаси продуктів, вища серед людей віком від 50 років та людей з нижчим рівнем доходу. 

На думку експертів, так чи інакше війна емоційно зачепила кожного і відповіді тих, хто "не відреагував на війну", могли бути не зовсім щирими і приховувати тривогу.

Нагадаємо, литовці за три дні зібрали понад 5 млн євро на бойовий безпілотник "Байрактар" для України. Після цього компанія-виробник вирішила передати безпілотник безоплатно, а на зібрані кошти придбали додаткову зброю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.