Литва передасть Україні 80 протидронових радарів за кошти, зібрані на Bayraktar

Вівторок, 12 липня 2022, 18:06

На кошти, зібрані для придбання турецького безпілотника Bayraktar, Литва купила для України 80 радарів Wingman стандарту НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", про це литовський журналіст Андрюс Тапінас написав у Twitter.

"Ми купили для України 110 антидронових гармат і назвали їх Orcrist – "Убивця орків". Сьогодні ми додали 80 схвалених НАТО радарів Wingman, які дозволяють оператору антидронових гармат виявляти та збивати російський безпілотник на відстані до 5 км", – написав Тапінас.

Нагадаємо, журналіст Андрюс Тапінас 25 травня розпочав кампанію зі збору коштів на Bayraktar Україні, заявивши, що отримав згоду на таку потенційну закупівлю від Міністерств оборони Литви й Туреччини та виробника.

Збір вдалося закрити за три дні. Після цього турецька компанія-виробник заявила, що зворушена солідарністю литовців і тому вирішила подарувати безпілотник, а зібрані кошти можна буде спрямувати на інші потреби України.

Надихнувшись прикладом Тапінаса, в Україні фонд Сергія Притули організував збір на три "Байрактари", який закрили за три дні, зібравши кошти майже на чотири безпілотники. Компанія "Байкар" і цього разу заявила, що передасть три безпілотники безоплатно. 

Наразі збір на "Байрактар" для України триває у Польщі, його ініціював журналіст Славомір Сєраковський.

Минулого тижня близько десяти тисяч людей зібралися на авіабазу в литовському місті Шяуляй, щоб побачити відправлення безпілотника BayraktarЯк відомо, безпілотник уже в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.