На Заході вважають, що Росія у 2023 році спробує захопити Одесу – ЗМІ

Четвер, 21 липня 2022, 18:05

Західні посадовці вважають, що в наступному році Росія організує ще один повномасштабний наступ на Україну, однією з цілей якого може бути захоплення стратегічного портового міста Одеси та відрізання Києва від моря.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Foreign Policy.

"Є припущення, що вони (Україна) можуть постати перед ще одним дуже серйозним наступом Росії наступного року. І нам потрібно зробити все можливе і дати не просто обладнання, а й свіжих, підготовлених людей, аби відбити його", – сказав один із посадовців країни Заходу на умовах анонімності.

Якщо Росії вдасться захопити частину південно-східної території України, це стане "стратегічно катастрофічним" для останньої – адже Москва відріже Київ від Чорного моря і позбавить її будь-якого морського виходу, кажуть співрозмовники Foreign Policy.

Вони водночас визнають, що спротив Збройних Сил України, а також провали російських сил вказують лише на ймовірність прогнозу з можливого захоплення Одеси Росією.

Нинішні й колишні посадовці країн Європи та США вказують і на те, що російське просування на Донбасі фактично зайшло в глухий кут: українські війська посилюють оборонні позиції після відступу з більшої території Луганщини, а російські – перегруповуються на наступу на Донеччині.

Раніше стало відомо, що Сполучені Штати мають інформацію про підготовку Росією анексії додаткових територій України – зокрема Донецької та Луганської й частини Херсонської та Запорізької областей. Там попередили, що "швидко й жорстко" відреагують на цей крок Москви.

За даними Bloomberg, Росія готується до 15 вересня провести референдуми на окупованій території України, за результатами чого приєднає їх до себе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.