Кулеба розповів, хто переконав Шольца підтримати статус кандидата для України

Понеділок, 4 липня 2022, 08:34

Президент Франції Еммануель Макрон допоміг переконати німецького канцлера Олафа Шольца у необхідності надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це розповів глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв'ю LB.ua.

"Попри відому популярність президента Макрона в українському Facebook, я маю сказати, що він зіграв дуже важливу роль в тому, щоб, як не дивно для когось може це прозвучати, знайти правильний підхід у спілкуванні з канцлером Німеччини", - сказав Кулеба.

За його словами, Німеччина та Нідерланди були головними скептиками у питання статусу кандидата. Вони вважали, що Україні треба щось дати, але не пов’язане з юридично зафіксованою обіцянкою членства в Європейському Союзі.

"Дуже важливу роль зіграв прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі. Я нагадаю, що місяць тому, вийшовши з засідання Європейської ради, Драгі дав коментар, що він був єдиним лідером великої європейської держави, яка прямо підтримала статус кандидата для України. Тоді це в новинах булькнуло і зникло, але це правда. Тобто було засідання Європейської ради, всі сиділи мовчали, Драгі взяв на себе відповідальність і сказав: "Я підтримую, я за". Він хотів показати, що підтримка кандидатства – це не лише історія наших традиційних найкращих друзів – поляків, балтійців та інших країн, – а що є велика країна, яку традиційно вважали такою більш прихильною до Росії, і яка ухвалила для себе стратегічне рішення. Роль цих людей насправді не можна применшити", - сказав Кулеба.

Як відомо, Шольц, Макрон та Драгі незадовго до саміту ЄС приїхали в Київ та офіційно оголосили про підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС.

Лідери Європейського союзу на саміті в Брюсселі 23 червня затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

При цьому Єврокомісія у висновку щодо відповідності України вимогам для держави-кандидата запропонувала, щоби ЄС мав право скасовувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання.

Лідери Європейського союзу на саміті у Брюсселі затвердили без змін пропозиції Єврокомісії щодо набуття Україною статусу кандидата

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.