Як Україна співпрацює з НАТО у сфері кіберзахисту

Аналітика коротко
Середа, 6 липня 2022, 14:00

На полях Мадридського саміту НАТО було оголошено про нову програму швидкого реагування на кібератаки. Альянс водночас зобов’язався посилити кіберзахист України на тлі невпинних атак Росії.

Україна за допомоги Альянсу вже демонструє чималі успіхи. Зокрема, від початку війни жодна з численних хакерських атак не мала критичного впливу на українську інфраструктуру.

Докладніше про те, як Україна співпрацює з НАТО у сфері кіберзахисту, читайте у статті Олександра Калініченка НАТО на кіберзахисті: як Альянс допомагає Україні вберегтися від хакерських атак РФ.

У 2014 році члени НАТО визнали, що кібератака може призвести до застосування положення про колективну оборону (стаття 5) Вашингтонського договору.

Згодом, у 2016 році, члени Альянсу визнали кіберпростір сферою військових операцій і взяли на себе додаткові зобов’язання надати пріоритетність посиленню кіберзахисту своїх національних мереж та інфраструктури.

Відповідно до нової Стратегічної концепції НАТО-2030, що затверджена 29 червня на саміті в Мадриді, спроможність Альянсу у кіберсфері визначена як ключовий компонент посиленого стримування та оборони союзників.

Однією з ключових інституцій Альянсу у сфері кібернетичної оборони є Об'єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – NATO CCD COE), що розташований у Таллінні.

Цей центр є акредитованим дослідницьким та навчальним центром, який займається навчанням фахівців з кіберзахисту НАТО, дослідженнями та розробками у сфері кіберзахисту.

Центр кібероборони щороку організовує найбільші у світі міжнародні навчання з кіберзахисту Locked Shields.

У серпні минулого року Україна затвердила нову редакцію Стратегії кібербезпеки, вагомим елементом якої є інтеграція з системою кіберзахисту НАТО.

В розвиток цього 17 січня Агентство зв’язку та інформації НАТО (NCIA) і Україна підписали оновлений Меморандум про домовленість щодо продовження своєї спільної роботи з технологічних проєктів.

Робота з Україною тепер включає Ініціативу з обміну знаннями, у рамках якої експерти Агентства зв’язку та інформації НАТО діляться своїми знаннями про практику Альянсу щодо розвитку можливостей у сфері командування, управління, зв’язку та комп’ютерів.

Серед інших ключових проєктів – робота з передавання Україні обладнання для захищеного зв’язку, що розпочата в грудні 2018 року та продовжується і сьогодні.

Знаковим компонентом співпраці між Україною та НАТО стало проведення на щорічній основі Національного хакатону з кіберзахисту. NATO TIDE Hackathon проводиться двічі на рік. Ідеї, що виходять із хакатонів, з часом дозрівають, проходять тестування та перевіряються на серії щорічних багатонаціональних навчань НАТО.

На цьогорічному Мадридському саміті Альянс оновив Комплексний пакет допомоги НАТО Україні, вагомим елементом якого стане і Трастовий фонд з питань кібербезпеки.

В подальшому у сфері кібербезпеки НАТО приділятиме увагу розбудові можливостей України, наданні необхідного обладнання і підготовці персоналу, в результаті чого Україна повинна набути здатності захищати свою інфраструктуру від сучасних кібератак.

Незабаром очікується також приєднання України до Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО в статусі постійного учасника.

Попри вето Угорщини на початку року, 4 березня 2022 року заявку України одностайно підтримали всі члени Керівного комітету організації.

Докладніше - у матеріалі Олександра Калініченка НАТО на кіберзахисті: як Альянс допомагає Україні вберегтися від хакерських атак РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.