У Європарламенті розгортається скандал через призначення нового генерального секретаря – ЗМІ

Середа, 6 липня 2022, 20:26

Три політичні групи Європейського парламенту уклали домовленість про призначення нового генерального секретаря органу після відставки нинішнього, Клауса Велле, наприкінці 2022 року – це викликало невдоволення в опозиції, яка заявляє про кумівство.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації Politico.

Клаус Велле перебуває на посаді генерального секретаря Європарламенту з 2009 року і за цей час перетворив її на одну з найвпливовіших в органі. Саме він відповідає за порядок денний Європарламенту й призначення на інші ключові посади.

Найбільша група ЄП – Європейська народна партія – прагне зберегти вплив на генерального секретаря після відставки Велле. Тому вона спільно з ліберальною групою "Оновити Європу" і "Лівими" уклала угоду про призначення на посаду генсека Алессандро Чіоккетті.

Критику інших груп Європарламенту викликає не лише той факт, що домовленості про майбутнє призначення Чіоккетті мають кулуарний характер, а й його недосвідченість: він лише у травні отримав адміністративний ранг AD 15, ставши главою офісу президентки ЄП Роберти Метсоли, тоді як генеральний секретар повинен мати ранг AD 16.

Щоб залучитися підтримкою Чіоккетті, Європейська народна партія погодилася знизити критерії для призначення на посаду генсека Європарламенту. Також вона погодилася зі створенням нового, вже 13-го за ліком генерального директорату – з питань партнерства парламентських демократій.

Це все дало підстави критикам кулуарної домовленості говорити про кумівство в Європарламенті й намагання Європейської народної партії підкупити "Лівих" посадою очільника нового генерального директорату.

А проте, джерела Politico зазначають, що домовленість ще не остаточна й рішення про призначення Чіоккетті генеральним секретарем Європарламенту з 2023 року поки не ухвалене.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.