США розірвуть угоду про уникнення подвійного оподаткування з Угорщиною, яка діяла з 1979 року

Субота, 9 липня 2022, 08:55

Міністерство фінансів США у п’ятницю повідомило про намір розірвати угоду з Угорщиною про уникнення подвійного оподаткування, що діяла з 1979 року, через рішення Будапешта заблокувати реформу корпоративного податку в ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Як пояснив представник американського відомства, оскільки Угорщина знизила ставку за корпоративним податком до 9%, що в понад два рази менше за американську (21%), переваги угоди є односторонніми й більше не відповідають інтересам США.

"Угорщина поглибила тривале занепокоєння США щодо угоди 1979 року, заблокувавши Директиву ЄС про запровадження глобального мінімального податку. Якби Угорщина ухвалила його, то угода була б менш односторонньою", – підкреслив чиновник.

Термін дїї американсько-угорської угоди про уникнення подвійного оподаткування має завершитися через шість місяців після надсилання офіційного повідомлення про розірвання угоди угорській владі.

У середині червня Угорщина не підтримала реформу корпоративного оподаткування у ЄС, яка передбачала встановлення мінімального корпоративного податку у розмірі 15% для великих транснаціональних корпорацій, та фактично перешкодила укладенню угоди на рівні Євросоюзу.

Раніше Угорщина висловила заперечення проти запровадження глобального мінімального податку в ЄС, заявивши, що може підтримати лише пропозицію, яка не ставить у невигідне становище фірми, які працюють в країні.

Крім того, Будапешт вказав на необхідність оцінити ризики для конкурентоспроможності через російсько-українську війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.