Швеція прийняла понад 40 тисяч українських біженців – посол

П'ятниця, 12 серпня 2022, 16:25

Статус тимчасово переміщених осіб у Швеції отримали 42 тисячі громадян України, з них 13 тисяч – діти.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна", про це на брифінгу в медіацентрі "Україна" у Львові у п’ятницю повідомив посол України у Швеції Андрій Плахотнюк.

"На сьогоднішній день кількість українців, які змушені були опинитися у Швеції, мають статус тимчасово переміщених осіб та користуються директивою Європейського Союзу, становить приблизно 42 тисячі, серед них приблизно 13 тисяч дітей", – сказав посол.

За його словами, кількість громадян України, які тимчасово переїхали до Швеції, менша, ніж очікувалося.

Плахотнюк додав, що, окрім грошової допомоги, шведський уряд багато робить для допомоги українцям у пошуках роботи, освоєнні українськими дітьми програм у школах.

Швеція надасть Україні ще 6 млн євро на відновлення зруйнованої інфраструктури

"Згідно із шведським законодавством, діти мають навчатися лише за шведською навчальною програмою... Дуже багато роблять і шведські компанії, і волонтери, і місцева влада, які організовують багато літніх таборів для наших дітей, щоб вони могли нормально відпочити і у вересні піти до школи", – розповів дипломат.

Посол України у Швеції додав, що відповідна допомога надається і щодо медичного, і соціального забезпечення і "навіть музеї відкриті для українців безкоштовно".

Плахотнюк також повідомив, що уряд Швеції передбачив зміни до бюджету в розмірі 10 мільярдів крон на вирішення нагальних потреб українців, які тимчасово проживають у країні.

Як повідомлялося, у 2021 році перші посвідки на проживання в країнах-членах ЄС отримали 875 800 українців, що робить їх найбільшою групою серед усіх одержувачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.