Держдеп засудив наміри РФ організувати псевдосуди над українськими полоненими у Маріуполі

Четвер, 25 серпня 2022, 07:53

Державний департамент США засудив наміри Росії організувати псевдосуди над захопленими у полон українськими військовими та добровольцями Інтернаціонального легіону, наголосивши, що це буде порушенням міжнародного права.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву опублікував речник Держдепу Нед Прайс.

"Плануючи так звані "суди" у контрольованому РФ Маріуполі проти хоробрих захисників України, Кремль намагається змістити відповідальність за розв’язану Путіним агресивну війну та відвернути увагу від величезної кількості доказів звірств російських військових в Україні. Заплановані показові судилища є нелегітимними, це насмішка над правосуддям, і ми рішуче засуджуємо їх", - заявив Нед Прайс.

Він підкреслив, що усі представники ЗСУ, як громадяни України, так і добровольці з-за кордону у лавах Збройних сил, за Женевськими конвенціями мають вважатися військвополоненими відтоді, як потрапили у полон, і мають право на поводження й захист, визначені статусом військовополоненого.

"Закликаємо Росію виконувати свої зобов’язання в рамках міжнародного права. США продовжать рішуче підтримувати український народ, який захищає свою свободу", - підсумовує речник. 

Також у Білому домі повідомили, що РФ до кінця цього тижня може анонсувати псевдореферендуми на окупованих територіях України.

Нагадаємо, у день незалежності України США оголосили найбільший за увесь час пакет військової допомоги Україні обсягом майже 3 млрд доларів, до якого увійдуть, серед іншого, 6 зенітно-ракетних систем NASAMS, до 245 тисяч снарядів до 155-мм гаубиць та засоби контрбатарейної боротьби. 

У четвер 25 серпня очікується телефонна розмова президента США Джо Байдена та президента України Володимира Зеленського.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.