Розслідувачі викрили шпигунку РФ у світській левиці, яка зачарувала співробітників НАТО у Неаполі – ЗМІ

Субота, 27 серпня 2022, 11:05

Група розслідувачів стверджує, що викрила шпигунку російської військової розвідки ГРУ, яка десятиліття видавала себе за латиноамериканську дизайнерку ювелірних виробів і гуляла зі співробітниками НАТО в Неаполі.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на The Guardian, йдеться у розслідуванні Bellingcat у партнерстві з низкою ЗМІ, включаючи La Repubblica в Італії та Der Spiegel в Німеччині.

Розслідувачі кажуть, що жінка носила ім'я Марія Адела Кухфельдт Рівера і розповідала людям, яких зустрічала, що вона є дитиною батька німця та матері перуанки, яка народилася в місті Кальяо, Перу.

Насправді ж вона була кадровим офіцером ГРУ з Росії.

"Рівера" виявилася тою, кого розвідувальне співтовариство називає нелегальним таємним агентом, навченим видавати себе за іноземця. Московські спецслужби використовували нелегалів ще з раннього радянського періоду. Іноді вони десятиліттями залишаються жити під своїми фальшивими ідентичностями.

Під псевдонімом "Рівера" жінка переміщалася між Римом, Мальтою та Парижем, зрештою оселившись у Неаполі, де розташоване Командування об’єднаних збройних сил НАТО, приблизно у 2013 році. Вона відкрила ювелірний бутик під назвою Serein і вела активне громадське життя.

Її знайомі сказали, що, взявши на себе роль секретаря в неаполітанському відділенні міжнародного клубу Lions Club, вона змогла подружитися з багатьма співробітниками НАТО. Один із співробітників НАТО розповів слідчим, що у нього були короткі романтичні стосунки з "Ріверою".

Традиційно контррозвідувальним службам було надзвичайно важко знайти нелегалів, але у світі біометричних даних, програмного забезпечення для розпізнавання обличчя та можливостей розслідування на основі відкритих даних Росії стало важче тримати своїх нелегалів поза увагою.

Христо Грозєв, генеральний директор Bellingcat і провідний розслідувач розповів, що він вперше виявив слід можливого нелегала ГРУ, коли переглядав надану групою опозиційних хакерів базу даних перетинів кордону, зареєстрованих білоруськими прикордонниками.

Грозєв шукав номери російських паспортів у діапазонах, які, як відомо, використовували оперативники ГРУ, і знайшов численні збіги. Більшість з них мали російські імена, але одне виділялося: Марія Адела Кухфельдт Рівера.

Придивившись уважніше до "Рівери", Грозєв виявив, що вона подорожувала за кількома російськими паспортами з серійними номерами в діапазоні, який використовували інші відомі співробітники ГРУ, включно з офіцером, якого звинуватили в отруєнні "Новічком" болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева, і ще одного офіцера ГРУ, причетного до нападу на Сергєя Скрипаля та його дочку в Солсбері в 2018 році.

Він також виявив, що 15 вересня 2018 року "Рівера" купила квиток з Неаполя в Москву. Напередодні Bellingcat та його російський партнер Insider опублікували статтю про двох отруйників із Солсбері. "Рівера", ймовірно була відкликана своїм керівництвом через побоювання, що інші оперативники з подібними номерами паспортів можуть бути скомпрометовані. Здається, вона більше не покидала Росію.

Через два місяці після раптового від’їзду з Неаполя вона опублікувала статус у Facebook італійською мовою, мабуть, щоб пояснити своє зникнення та мовчання, написавши, що пройшла курс хіміотерапії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.