Місія МАГАТЕ вирушила в дорогу для візиту на Запорізьку АЕС

Понеділок, 29 серпня 2022, 09:06

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушила в поїздку для візиту на окуповану Росією Запорізьку АЕС, сам візит відбудеться "пізніше цього тижня".

Як пише "Європейська правда", про це повідомив очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі у своєму Twitter.

"Цей день настав, місія підтримки МАГАТЕ для візиту на Запорізьку АЕС вже у дорозі. Ми маємо захистити безпеку найбільшої в Україні та Європі атомної електростанції. Радий бути на чолі цієї місії. Вона буде на Запорізькій АЕС пізніше цього тижня", - написав Гроссі. 

Як вже повідомляла "Українська правда", за даними NYT, до складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі та Литви, які Україна вважає дружніми, але також представники Сербії та Китаю, до яких Україна ставиться з підозрою через їхні дружні відносини з Москвою. Також є учасники з Франції, Італії, Албанії, Північної Македонії, Йорданії, Мексики.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але Росія наполягала, що місія має прямувати не через Київ.  

23 серпня міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров у розмові з главою МЗС Франції підтвердив згоду РФ на місію МАГАТЕ на ЗАЕС. Яким маршрутом у підсумку вирушить місія, наразі невідомо. 

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що це сталося після обстрілів, а "Енергоатом" – що причина в пожежах. Пізніше в МАГАТЕ повідомили, що ЗАЕС відновила з’єднання з четвертою лінією зв’язку із енергосистемою України, але всі 6 енергоблоків відключені. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: