В уряді пояснили, як ухвалюватимуть закон про меншини, щоби не дратувати Угорщину

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:03

В уряді планують ухвалювати закон про нацменшини з пакета умов ЄС для України як рамковий, а далі формувати держпрограму з урахуванням інтересів кожної меншини.

Про це розповіла віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в інтерв’ю "Європейській правді".

Стефанішину запитали про те, як Україна планує працювати над законом про національні меншини, який ЄС просить узгодити з їхніми представниками, та чи очікувати тут проблем з угорською меншиною. 

За словами віцепрем’єрки, ця робота триває і за останні місяці було щонайменше п'ять зустрічей. 

"Ідеальних законів не буває. Ми розуміємо, що завжди будуть рекомендації. Питання в цілому національних меншин, мови вони є чутливими взагалі в переговорах з ЄС.

Ви наводили приклад Болгарії і Північної Македонії. Ми розуміємо, що виконанням цієї рекомендації не обмежиться наша дискусія щодо питань національних меншин. Тому наше завдання на даному етапі - прийняти максимально рамкове законодавство. І далі перенести дискусію на урядову площадку, де ми будемо формувати саме державну програму, яка буде враховувати інтереси кожної окремої меншини", - зазначила Стефанішина.

На питання про те, чи не заблокує Угорщина рух України до ЄС, просуваючи свої вимоги щодо меншини, віцепрем’єрка сказала, що не може виключати такої можливості.

Вона не стала називати інші країни, від яких потенційно можливі подібні кроки. За її словами, більшість представників національних меншин та політиків цих країн займають досить конструктивну позицію.  

"Ми розуміємо, що є питання, які потребують компромісів. Вони мають бути в національних інтересах, але ми бачимо довід інших країн і готові до діалогу", - додала Ольга Стефанішина. 

Ольга Стефанішина вважає реалістичним горизонтом відкриття переговорів про членство 2023 рік та прогнозує, що Україна спроможна виконати умови у рамках переговорів протягом трьох років. 

Повне інтерв’ю дивіться на Youtube-каналі "ЄвроПравди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: