ЄС підтримав закон про медіа, який критикує опозиція

Понеділок, 29 серпня 2022, 18:42

Представництво ЄС в Україні привітало плани ВР розглянути новий закон "Про медіа" та заявило, що він має забезпечити конкурентний медіа-ринок з чіткими правилами для всіх, незалежним регулятором та повинен відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.

Про це йдеться у повідомленні представництва ЄС в Україні у Twitter, пише "Європейська правда".

"Ми вітаємо плани розглянути проєкт нового закону "Про медіа" Верховною радою. Це важливо для наступних кроків на шляху України до ЄС. Закон має забезпечити конкурентний медіа-ринок з чіткими правилами для всіх, незалежним регулятором, відповідати аудіовізуальній директиві ЄС", - сказано у повідомленні. 

Схвалення закону "Про медіа" є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Розгляд законопроєкту в першому читанні запланований на вівторок, 30 серпня.

Віцепрем’єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю "ЄП" висловила впевненість, що цей закон буде ухвалений, бо, за її словами, "навіть ті депутати, які не готові прямо зараз віддати голос, не сумніваються в тому, що ухвалення закону потрібне".

Читайте також: Шлях до ЄС. Що має зробити Україна, щоби почати переговори про членство

Варто зазначити, 29 серпня 34 народні депутати з п’яти фракцій та позафракційні звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з закликом зняти з найближчого пленарного засідання законопроєкт "Про медіа". 

Зокрема, нардеп "Європейської солідарності" Володимир В’ятрович зазначив, що гуманітарний комітет має ще раз розглянути законопроєкт і "усунути усі небезпеки розмінування культурного кордону з Росією".

В’ятрович зазначив, що "комусь дуже хочеться протягнути закон у першому читанні саме зараз і обов’язково з антиукраїнськими нормами". 

Нардепи заявили, що, "усвідомлюючи важливість європейської інтеграції України і потребу ухвалення євроінтеграційних законів", вони вважають неприйнятними спроби при ухваленні законопроєкту "Про медіа" зруйнувати вже передбачені чинними законами механізми захисту української мови і національного культурно-інформаційного простору, які не мають прямого стосунку до питань європейської інтеграції. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.