Прем’єрка Естонії: радянські пам’ятники приберуть з публічного простору якнайшвидше 

Четвер, 4 серпня 2022, 14:27

Уряд Естонії погодився з тим, що радянські пам'ятники, у тому числі нарвський пам'ятник-танк, мають бути прибрані з публічного простору якнайшвидше. 

Про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Головне вирішено – радянські пам'ятники потрібно прибрати з публічного простору, і ми зробимо це якнайшвидше. Конкретний час та порядок залежать від готовності та логістичного плану місцевих органів влади, ця логістика вимагає такої ж уваги, організації та участі від приватного сектору", – сказала Каллас.

Загалом в Естонії налічується від 200 до 400 таких пам'яток.

Каллас зазначила, що всі, хто має такі пам'ятники на приватній території, можуть самі їх перемістити, як це було зроблено з гаубицею поруч із електростанцією Аувере.

Уряд Естонії: радянський танк в російськомовній Нарві треба демонтувати попри опір містян

"Особливе питання - нарвський танк, про який багато говорять. В цей час цей танк належить місту Нарва, і в нинішньому правовому просторі це було б складно, але зрозуміло, що Нарва сама цього не зробить, і там з'являється напруженість, то ясно, що естонська держава та уряд мають самі ухвалити рішення про переміщення цього та інших монументів, що мають символічну цінність", – сказала Каллас.

"Важливо наголосити, що поминання померлих жодним чином не заборонено і не буде заборонено, але це потрібно робити там, де належить, тобто на цвинтарі, де це можна зробити гідно", – додала прем'єр-міністр.

"Танк – це знаряддя вбивства, це не меморіальний об'єкт, і з цих самих танків на вулицях України вбивають людей", – зазначила вона.

За словами прем'єр-міністра, точніший графік перенесення пам'ятників на цей момент не може бути оприлюднений.

Мер Нарви Катрі Райк раніше висловилася проти перенесення радянського танка-пам'ятника, назвавши його частиною ідентичності російськомовного населення Нарви. 

Райк дала зрозуміти, що переважна більшість нарвітян виступила б проти цього і також послалася на прем'єр-міністра Каю Каллас, яка застерегла від розколу суспільства.

Уряд Естонії наполягає, що радянський танк-пам'ятник у Нарві необхідно перемістити в інше місце.

Нарва - найбільше переважно російськомовне місто в Естонії і розташоване фактично на кордоні з РФ. Переважна більшість жителів (понад 80%) - етнічні росіяни, близько 36% мають російське громадянство.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: