Уряд Естонії: радянський танк в російськомовній Нарві треба демонтувати попри опір містян

Понеділок, 1 серпня 2022, 18:52

Уряд Естонії наполягає, що радянський танк-пам'ятник у російськомовній Нарві необхідно перемістити в інше місце.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляєнеметс під час свого візиту до Нарви, пише "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Моя позиція і позиція уряду з цього питання єдина: очевидно, для танка доведеться знайти краще місце, щоб його можна було гідно зберігати, і зробити це теж потрібно гідно, враховуючи все те, яким символом бачиться танк місцевим жителям", - сказав міністр.

Місто, готове до російського вторгнення: спецрепортаж з Нарви

"Але для нас, для естонської держави, з урахуванням тієї ситуації, що склалася в Європі, склалася в Україні, танк є символом агресії, символом агресивної держави, яка почала війну в Європі. Танк - наступальна зброя. На мою думку, він погано підходить на роль пам'ятника. Це питання тепер є не місцевим, а державним, і військовою символікою має займатися естонська держава", - додав він.

За словами Ляєнеметса, точної дати перенесення танка наразі немає. 

"З правовими підставами треба визначитися, але цим займаються. Аналіз ще триває, йде пошук найбільш гідного рішення, бо хоча танк - наступальна зброя та сильний символ агресії, для багатьох це було місцем, куди ходили поминати загиблих близьких", - сказав міністр.

"Ці речі немає сенсу робити поспішно. Не можна це робити таємно і вночі", - наголосив міністр.

Мер Нарви Катрі Райк раніше висловилася проти перенесення радянського танка-пам'ятника, назвавши його частиною ідентичності російськомовного населення Нарви. 

Райк дала зрозуміти, що переважна більшість нарвітян виступила б проти цього і також послалася на прем'єр-міністра Каю Каллас, яка застерегла від розколу суспільства.

Нарва - найбільше переважно російськомовне місто в Естонії і розташоване фактично на кордоні з РФ. Переважна більшість жителів (понад 80%) - етнічні росіяни, близько 36% мають російське громадянство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.