ООН хоче відновити транспортування російського аміаку через Україну, хоча РФ і так його експортує

Середа, 14 вересня 2022, 21:37

Організація Об’єднаних Націй почала роботу з відновлення експорту російського аміаку трубопроводом, який з’єднує Поволжя з Одесою – він був закритий після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Зазначається, що ООН звернулася до американського трейдера сировини Trammo з проханням допомогти з відновленням експорту аміаку – важливого компонента нітратних добрив – виробництва російської компанії "Уралхім".

"Експорт ключової російської компанії через ті самі чорноморські коридори, якими проходить українське зерно, стабілізує домовленості та може призвести до більш довгострокової дії "зернової угоди", – сказав Reuters неназваний західний дипломат.

Представниця ООН з питань торгівлі Ребекка Ґрінспен, яка в межах "зернової угоди" відповідає за експорт російського продовольства, заявила, що сподівається на "позитивний результат". При цьому вона визнала, що зараз російські продовольство й добрива і так експортуються через російські порти.

Ердоган проситиме Путіна відправляти товари через "зерновий коридор", щоб зберегти його - ЗМІ

У середу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на пресконференції в Одесі підтвердив, що ООН справді розпочала переговори про відновлення експорту аміаку через Україну. Він додав, що Київ не погодиться на жодну угоду, яка суперечить його інтересам у сфері безпеки.

Імовірно, про відновлення роботи трубопроводу з Росії в Україну в ООН почали говорити через останні заяви російського керівництва щодо "зернової угоди", дія якої спливає в листопаді.

Нагадаємо, президент Росії Владімір Путін минулого тижня пригрозив обмежити експорт зерна через Чорне море та заявив, що більшість зернових, які залишають Україну, живлять ринок ЄС, а не йдуть до країн, що розвиваються.

Британська розвідка пізніше заявила, що твердження Путіна не відповідають дійсності. Згідно з даними ООН, близько 30% зернових було поставлено в країни з низьким і середнім рівнем доходу в Африці, на Близькому Сході та в Азії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: