Ердоган проситиме Путіна відправляти товари через "зерновий коридор", щоб зберегти його - ЗМІ

П'ятниця, 9 вересня 2022, 14:42

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликатиме Москву відправляти товари через Чорноморський коридор, який підтримується ООН, під час зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним наступного тижня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Зерновий коридор має на меті запобігти глобальній продовольчій кризі, гарантуючи безпечний прохід суден в українські порти та з них, дозволяючи їм транспортувати десятки мільйонів тонн зерна, яке було заблоковано вторгненням Росії.

Путін у середу висунув ідею обмежити угоду, враховуючи, що зерно, інші продукти харчування та добрива йдуть до Європейського Союзу та Туреччини, а не до бідних країн.

Угода, підписана Україною, Росією, Туреччиною та ООН, також сприяє російському експорту. Але Москва каже, що західні країни роблять недостатньо, щоб полегшити логістичні труднощі, з якими стикаються російські кораблі через їхні санкції.

"Як сказав Путін, ці кораблі (коридором) йдуть або в розвинені країни, або в країни, що розвиваються. Можливо, тому Путін не везе російську продукцію. Звичайно, на нашій зустрічі в Самарканді ми проситимемо відправляти російську продукцію через коридор", – сказав Ердоган.

"Якщо російське зерно почне надходити, ми будемо відправляти це зерно, інші продукти, всі, поки вони не дійдуть до цих бідних африканських країн" - додав він.

Ердоган і Путін проведуть переговори на полях саміту лідерів Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані 15-16 вересня.

Ердоган раніше сказав, що Путін має рацію, скаржачись, що зерно йде до заможних країн.

Координаційна група зі Стамбула, яка стежить за угодою, каже, що 30% вантажів відправляється в країни з низьким і нижчим за середній рівень доходів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: