Фінляндія може направити військових у країни Балтії для участі в контингентах НАТО – ЗМІ

Понеділок, 19 вересня 2022, 20:49

Фінляндія, яка разом зі Швецією в травні подали заявку на вступ до Північноатлантичного Альянсу, обговорює можливість направлення своїх військовослужбовців до бойових підрозділів НАТО в країнах Балтії.

Як передає "Європейська правда", про це в понеділок повідомила газета Iltalehti з посиланням на джерела в зовнішньополітичному та оборонному відомствах.

Стверджується, що фінські війська посилять підрозділи посиленої передової присутності (EFP), розміщені в Естонії, Латвії та Литві. Минулого тижня про аналогічний намір публічно заявили збройні сили Швеції.

За даними Iltalehti, країни Балтії не хочуть, щоб Фінляндія очолювала підрозділи EFP в їхніх країнах, а лише посилювала їх своїми силами – так само, як і Швеція.

Батальйони посиленої передової присутності НАТО були розгорнуті в Естонії, Латвії, Литві та Польщі у 2017 році. У Латвії сили Альянсу очолює Канада, в Литві – Німеччина, в Естонії – Велика Британія, а в Польщі – США.

Потреба у збільшенні контингенту НАТО в Балтії виникла після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому. Згідно з рішенням Мадридського саміту, підрозділи EFP будуть збільшені до рівня бригади – й потребуватимуть більше військ.

У Фінляндії розглядають пропозицію направити свої війська до країн Балтії як вияв солідарності з ними.

Як повідомлялося, міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен вважає, що скандинавська країна повністю відповідає критеріям членства у НАТО та може стати повноправним членом альянсу до кінця цього року.

Читайте також: В НАТО без ПДЧ: як Україні повторити успіх Фінляндії та Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.