Польща очікує нової хвилі біженців з Україні з настанням зими

Середа, 21 вересня 2022, 18:15

Уповноважений у справах біженців з України польського уряду Павел Шефернакер прогнозує нову хвилю українських біженців, які захочуть потрапити до Польщі з настанням зими.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

"Як уряд і місцева влада, ми повинні усвідомлювати, що може бути нова хвиля біженців", – сказав Шефернакер під час засідання конвенту маршалків Польщі в Казімєжі Дольному.

Він зазначив, що на сьогодні немає точних даних про потенційну кількість біженців, а влада України в західних областях отримала розпорядження підготуватися до міграції приблизно 500 тисяч людей зі сходу.

Українська сторона, за словами представника польського уряду, запевняє, що біженці залишаться в Україні, але адміністрація готується до хвилі біженців: "Ми маємо бути готові до того, що деякі з цих людей можуть захотіти приїхати до Польщі".

За словами Шефернакера, за останні шість місяців 1,2 мільйона українських біженців отримали допомогу від польських сімей, переважна більшість із яких звернулися по допомогу на розміщення біженців.

З-поміж біженців, зареєстрованих у польській базі даних PESEL, близько 600 тисяч – працездатного віку, а понад 400 тисяч почали легально працювати в Польщі, сплачують податки і збори.

Раніше в польському уряді заявили, що ще на початку 2022 року – тобто до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – проводили консультації та готувалися масово приймати українських біженців.

За останніми даними, в Польщі перебувають 1,3 мільйона українців, які втекли від війни в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.