Чому США не дають Україні необхідну для перемоги зброю і чим загрожують вибори 2022 року

Аналітика коротко
Середа, 21 вересня 2022, 20:00

Американський політикум цілковито занурився у підготовку до проміжних виборів, що відбудуться 8 листопада 2022 року.

Підстави хвилюватися Україні через ці вибори є, і серйозні. Однак є і добра новина: її створив успішний контрнаступ ЗСУ. І якщо перемоги на полі бою триватимуть, то перейматися, на думку американських співрозмовників, потрібно буде менше.

Контрнаступ посилює позиції тих політиків, що виступають за надання Україні всього, що потрібно для перемоги. Також він скоригує риторику тих, хто виступає проти масштабної воєнної підтримки, та зробить їхні голоси менш гучними – передусім в Республіканській партії.

Зважаючи на вагу проміжних виборів (де переобиратимуть третину Сенату та повний склад Палати представників США), це має неабияке значення, йдеться у статті Альони Гетьманчук з центру "Нова Європа" Загроза від Трампа, і не лише. Як вплинуть на Україну вибори-2022 у США.

Від 24 лютого і демократи, і республіканці пройшли свій шлях усвідомлення реалій війни.

Є сподівання, що Демократична партія демонструватиме єдність з питань допомоги Україні і надалі.

А от серед республіканців такої єдності не було: кожен новий пакет допомоги породжував усе більше нових опонентів, що голосували проти.

Та наразі дві партії об’єднує неприхована цікавість до того, як далі розвиватимуться події.

Нашу делегацію, яка тиждень працювала у Вашингтоні з адвокаційною метою, питали, зокрема, про те, як реагуватиме Путін на успішне звільнення українських земель та великих міст, про те, що реально зробити до зими, тощо.

Ці питання свідчать, що у Сполучених Штатах все більше починають вірити у здатність України не просто вистояти, але й перемогти, навіть якщо саме поняття "перемога" не є чітким.

Наразі підхід США, якщо стисло, є таким: надаємо, дивимось на реакцію Путіна і тоді вирішуємо, що робити далі. Все це для того, щоби "не втягувати" США у Третю світову війну.

Дуже живучим виявився підхід, за яким Росія може бути корисною для США у вирішенні певних глобальних питань, а для діалогу з нею треба завжди тримати привідкритими як не двері, то вікно.

Також у Штатах не вважають, що Росія загрожує "життєво важливим інтересам США". Звідси постійний наголос, що війна точиться в Європі, загрожує передусім Європі, і саме Європа має нею опікуватись в першу чергу. 

Хоча насправді є й інші причини затримок у постачанні.

У Вашингтоні визнають неспроможність американських виробництв встигнути за інтенсивністю використання зброї. Умовно кажучи, якщо Україна за день активних бойових дій витрачає те, що американські заводи звикли виготовляти за місяць, то питання дійсно є.

Цікаво, що саме технічним, а не політичним називають у США питання ненадання Україні танків та літаків, а от щодо ненадання далекобійних ракет ATACAMS – не приховують, що тут заборона політична.

В чому точно можна погодитись з американськими урядовцями – то це в тому, що в Україні перебільшують роль ленд-лізу. У США щиро дивуються, чому Україна намагається якнайшвидше задіяти саме цей інструмент, який сам по собі є складнішим та коштовнішим, аніж нинішні три програми, за якими надається допомога безоплатно, без складної схеми оформлення позики.

Як зміниться підтримка України у Штатах залежно від наступних виборів?

Найбільші потенційні проблеми після виборів можуть виникнути у Палаті представників США, адже опитування прогнозують, що Республіканська партія отримає там більшість.

Передбачається, що трампісти при цьому можуть взяти третину голосів партії – від 60 до 80 місць. І хоча керівництво партії та майбутнє керівництво фракції формують ті, кого відносять до "рейганівського крила", є питання, чи зможуть вони дати раду такій кількості трампістів.

Саме трампістські республіканці є найбільшою загрозою для майбутньої підтримки України.

Проблемою є, зокрема, і те, що республіканці-трампісти схильні сприймати можливу перемогу України у війні як перемогу Байдена. А це створює стимул робити все можливе, аби Байден такої перемоги не отримав.

Ще один виклик: серйозне оновлення Палати представників.

Докладніше про це і про те, що робити Україні, – у матеріалі Альони Гетьманчук Загроза від Трампа, і не лише. Як вплинуть на Україну вибори-2022 у США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: