Коти та собаки у ЄС можуть зіткнутися з нестачею їжі через плани "озеленити" авіаційне паливо

Середа, 7 вересня 2022, 08:57

У ЄС побоюються, що плани Євросоюзу на використання певних частин тварин для виробництва екологічного реактивного палива знищить індустрію кормів для домашніх тварин, що призведе до нестачі поживної їжі для них.

Такі побоювання висловила Європейська асоціація торгівлі кормами для домашніх тварин, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Європарламент та Рада ЄС запропонували розширити закон ЄС про зелене реактивне паливо за рахунок включення палива, виготовленого з відходів тваринництва так званої "категорії 3".

Кліматичні активісти приклеїли себе до крісла спікера парламенту Британії

"Категорія 3" охоплює їстівні частини забитої тварини, які зазвичай не вживаються в їжу в Європі з культурних причин, наприклад, курячі лапки.

Ці відходи використовуються для приготування їжі для домашніх тварин, оскільки вони містять поживні речовини, які важко знайти в інших продуктах.

Вони також необхідні для європейської олеохімічної промисловості, яка використовує відходи тваринництва для виробництва мийних засобів, фарб, фармацевтичних препаратів.

Стверджується, що якщо визначення екологічного авіаційного палива буде розширено за рахунок включення біопалива, виготовленого з жирів "категорії 3", це призведе до дефіциту для інших галузей.

"Ми не вважаємо, що цінні інгредієнти кормів для домашніх тварин, особливо тваринних жирів "категорії 3", яких вже не вистачає, слід використовувати в літаках", - сказала Роза Карбонелл, президентка асоціації торгівлі кормами для домашніх тварин FEDIAF.

Шестеро португальців судяться з 32 державами Європи через їхню кліматичну політику

"Перш ніж встановлювати стійкі квоти на паливо, політики повинні спочатку оцінити вплив, який вони мають на здатність годувати людей та їхніх домашніх тварин", - додала вона виданню.

Закон ЄС про авіацію ReFuelEU спрямований на зниження впливу польотів на клімат шляхом використання екологічно чистих альтернатив для виробництва палива. Ці "зелені" авіаційні палива (SAF) виготовлятимуться з відібраних удосконалених та відпрацьованих видів біопалива та електропалива.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала протягом перехідного періоду вважати природний газ та ядерну енергетику "зеленими", якщо ці енергетичні проєкти відповідають певним умовам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.