Шестеро португальців судяться з 32 державами Європи через їхню кліматичну політику

П'ятниця, 12 серпня 2022, 17:14

Європейський суд з прав людини восени розгляне позов шістьох громадян Португалії проти урядів 32 держав Європи – їх звинувачують у неадекватній кліматичній політиці, яка вплинула на їхнє здоров’я.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Позивачі, найменшій із яких усього дев’ять років, стверджують, що лісові пожежі, які трапляються в Португалії щороку з 2017-го, є прямим наслідком глобального потепління і призводять до проблем зі здоров’ям.

Чотири позивачі кажуть, що в них виявили хронічне безсоння, алергії та проблеми з диханням як результат вищих температур. Решта двоє – що зміни клімату викликають сильні шторми взимку, які загрожують їхньому будинку на узбережжі моря в Лісабоні.

"Глобальна мережа юридичних дій" (GLAN) – організація, яка представляє португальців у ЄСПЛ, – каже: той факт, що справу розгляне Велика палата Суду, є "вкрай важливою подією, яка показує, наскільки серйозним питанням прав людини він (ЄСПЛ) розглядає кліматичні зміни".

Кошти на оплату юридичних послуг молоді португальці збирають через спільнокошт. Вони стверджують, що кліматична криза впливає на їхнє право на життя, право на повагу до їхнього особистого і сімейного життя й право не бути дискримінованими.

У разі задоволення позову 32 європейські держави зобов’яжуть обмежити шкідливі викиди, а також боротися з погіршенням кліматичної кризи за кордоном – зокрема накладати екологічні обмеження на транснаціональні компанії.

Минулого року Конституційний суд Німеччини задовольнив позов екоактивістів, яким вони вимагали від уряду посилити вимоги закону для захисту клімату, ухваленого у 2019 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.