У Фінляндії зафіксували підводні вибухи в російських водах

Понеділок, 24 жовтня 2022, 23:31

Фінський сейсмологічний інститут у понеділок повідомив про зафіксовані минулого тижня чотири підземні поштовхи у Фінській затоці приблизно за 30 кілометрів від кордону з Росією в російських територіальних водах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ilta-Sanomat.

За даними інституту, протягом 20 жовтня у Фінській затоці сталися чотири поштовхи силою від 1,3 до 1,8 бала за шкалою Рихтера. Ці поштовхи сейсмологи класифікували як вибух або обвал.

"Їхнє місцеперебування було встановлене та ідентифіковане. Це сигнали вибуху. Це точно не землетруси", – сказав Ilta-Sanomat сейсмолог Ярі Кортстрем і додав, що ще один вибух був зафіксований у тому ж районі наступного дня, у п’ятницю.

На його думку, причиною підземних вибухів у територіальних водах Росії могло бути поглиблення судноплавного каналу порту. Фахівець також не виключає проведення військових навчань, під час яких підриваються, наприклад, глибинні заряди або міни.

Наприкінці вересня сейсмологічні станції Фінляндії також зафіксували подібні поштовхи на трубопроводах "Північного потоку". Данія, Швеція і Норвегія вважають, що це, найімовірніше, стало наслідком вибухів.

На початку жовтня біля данського острова Лесе, що на північному сході від материкової частини країни, протягом останніх днів були зафіксовані чотири підземні поштовхи, походження яких науковці встановити поки не можуть.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: