Данія зафіксувала біля свого острова підземні поштовхи невідомої природи

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 23:12

Біля данського острова Лесе, що на північному сході від материкової частини країни, протягом останніх кількох днів були зафіксовані чотири підземні поштовхи, походження яких науковці встановити поки не можуть.

Як передає "Європейська правда", про це повідомило Геологічне управління Данії та Гренландії (GEUS).

Поштовхи були зафіксовані в міжнародних водах, але в межах виключної економічної зони Данії. Так, два відбулися 4 жовтня з інтервалом у 30 секунд, решта – 5 жовтня із таким же інтервалом.

"Сила всіх поштовхів, за оцінкою, становить від 0,7 до 0,9 бала за шкалою Рихтера", – уточнює Геологічне управління Данії та Гренландії.

Відомство вважає, що це могли бути не природні землетруси через їхню невелику силу, а через слабкість сигналу достеменно встановити їхню природу воно не може.

Європейське космічне агентство опублікувало супутникові фото витоку газу на "Північних потоках"

"Зазначимо, що поштовхи були зафіксовані в районах, де немає критичної інфраструктури Данії, а влада також пильно стежить за ситуацією у внутрішніх і зовнішніх водах Данії", – додають у GEUS.

Про поштовхи стало відомо після того, як у Балтійському морі були пошкоджені російські газогони "Північний потік-1" і "Північний потік-2". Сусідні країни включно зі Швецією вважають, що це стало наслідком диверсії – ймовірно, вибухів.

Перші висновки інспекції Швеції, яку провели у місці прориву труб "Північних потоків", зміцнили версію диверсії. Зі свого боку президент РФ Владімір Путін звинуватив у диверсії на газопроводах США. 

Читайте більше на цю тему у статті: Росія грає ва-банк: які наслідки матимуть вибухи на "Північних потоках".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: