Ексглава Міноборони Швеції пропонує створити об'єднану армію з Норвегією і Фінляндією

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 17:42

Колишній міністр оборони Швеції, а нині – керівник комітету з питань оборони шведського парламенту Петер Хультквіст вважає, що країна повинна об’єднати зусилля з Норвегією та Фінляндією й створити спільну армію після вступу в НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Хультквіст сказав в інтерв’ю газеті Dagens Nyheter.

"Ми повинні мати високі амбіції в НАТО і робити все можливе, щоб досягти хорошого планування в Північному регіоні", – зазначив політик.

"Росія ще довго буде проблемою для всієї Європи і західного світу. Навіть якщо війна в Україні закінчиться, напруженість не зникне. Росія була і залишається авторитарною країною з експансіоністськими намірами. Тому ми повинні мати військову силу з високим порогом і єдність в НАТО і ЄС", – пояснює він.

За словами Хультквіста, після вступу Швеції та Фінляндії в НАТО Альянс матиме удвічі більший кордон з Росією, і шведські війська також повинні нести спільну відповідальність за його захист.

"Одна з основ НАТО полягає в тому, що ви берете на себе колективну відповідальність. Країни Півночі (Європи) мають особливе зобов'язання допомагати одна одній… Дуже важливим завданням буде координація армій Фінляндії, Швеції та Норвегії на північній частині Скандинавського півострова, щоб на практиці вони функціонували як одна армія", – зазначає він.

Одним із прикладів такої співпраці ексміністр оборони Швеції назвав питання інтеграції протиповітряної та протиракетної оборони країн Скандинавії з НАТО.

Зазначимо, що Хультквіст, який вісім років очолював міністерство оборони Швеції, раніше був категорично проти членства в НАТО, але з квітня підтримав рішення про вступ.

Як повідомлялося, Естонія спільно з Фінляндією будуть об’єднувати ракетні комплекси берегової охорони в межах анонсованої раніше інтеграції оборонних планів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: