У Польщі поменшало прибічників повернення призову на строкову військову службу

Понеділок, 3 жовтня 2022, 09:09

Більшість поляків виступають проти відновлення призову на строкову військову службу, який був призупинений у 2010 році.

Про це свідчать дані опитування IBRiS для Rzeczpospolita, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Опитування показало, що 35,7% респондентів виступають за відновлення призову на строкову військову службу, тоді як 57,1% - проти.

Противниками відновлення призову є переважно молодь у віці 18-29 років (77% опитаних у цій віковій групі), а також люди у віці 50+ (78%) та мешканці сільської місцевості (62%). Натомість прихильниками такого рішення є переважно виборці Об'єднаних правих (56%).

"Опитування свідчить про те, що за останні місяці, вже після початку війни в Україні, відсоток людей, які погоджуються з відновленням строкової військової служби, знизився"- зазначають соціологи.

При цьому міністерство оборони Польщі не планує відновлювати призов на строкову службу, стверджуючи, що такої потреби немає. "Я вірю, що за допомогою різних привабливих перспектив і програм ми заохотимо молодь служити в польській армії", - заявив кілька тижнів тому в інтерв'ю "Rzeczpospolita" міністр оборони Маріуш Блащак.

Нагадаємо, 6 вересня Кабінет міністрів Латвії схвалив запровадження обов’язкової військової служби для чоловіків від 18 до 27 років та добровільної – для жінок того ж віку.

Перший призов, у січні, відбуватиметься ще на добровільній основі, тоді як липневий стане обов’язковим. Передусім йому підлягатимуть громадяни Латвії віком 18-19 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: