Уряд Латвії схвалив запровадження обов'язкової військової служби

Вівторок, 6 вересня 2022, 17:15

Кабінет міністрів Латвії у вівторок схвалив запровадження обов’язкової військової служби для чоловіків від 18 до 27 років та добровільної – для жінок того ж віку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LSM.

Як повідомив на пресконференції міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс, у 2023 році відбудуться дві хвилі призову – в січні та липні, під час яких очікується залучення до військової служби близько 1000 латвійців.

Перший призов, у січні, відбуватиметься ще на добровільній основі, тоді як липневий стане обов’язковим. Передусім йому підлягатимуть громадяни Латвії віком 18-19 років.

До кінця 2022 року латвійське міністерство оборони розробити законопроєкти для закріплення обов’язкової військової служби й подати їх на затвердження уряду. Очікується, що до 2027 року на це піде 3% ВВП Латвії.

Про ідею обов’язкового військового призову в Латвії заговорили в липні. За словами глави Міноборони Артіса Пабрікса, "нинішня система себе вичерпала".

Планується, що призову підлягатимуть чоловіки віком від 18 до 27 років, жінки ж зможуть служити добровільно. Строк служби становитиме 11 місяців включно з місяцем відпустки, на вихідні призовники зможуть їхати додому.

Призов відбуватиметься два рази на рік – першого січня і першого липня. Можна буде обрати чотири варіанти служби: загальна військова служба; служба в національній гвардії 20 днів на рік протягом п’яти років; курс командира підрозділу в університеті; альтернативна військова служба.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: