Моравецький: саміт у Празі підтвердив повну ізоляцію Росії

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 08:47

Саміт Європейської політичної спільноти у Празі підтвердив, що Росія перебуває у повній ізоляції, і не лише з боку країн ЄС.

Про це заявив у четвер у Празі прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

У четвер у Празі відбувся саміт Європейської політичної спільноти (ЄПС), в якому взяли участь лідери 44 європейських країн.

На вечірній пресконференції Моравецький наголосив, що сильний не лише економічно, але й як донор безпеки ЄС є однією з цілей усіх, хто бажає Євросоюзу найкращого. "Ми хочемо і завжди хотіли, щоб ЄС був не лише розсадником нових технологій, економічним простором, який слугує всім країнам-членам, але й будував безпековий простір на своїх кордонах", - зазначив він.

Він підкреслив, що у Празі лідери ЄС зустрілися з лідерами країн, які прагнуть вступити до ЄС або співпрацювати з ним, а також з іншими важливими лідерами. Моравецький зазначив, що розмовляв, зокрема, з прем'єр-міністром Великої Британії Ліз Трасс, президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стьоре.

"Головна тема, яку я підіймав у всіх своїх розмовах і яка дуже чітко резонувала в усіх цих дискусіях, які сьогодні відбулися і в яких я брав участь, - це ізоляція Росії як агресивної, диктаторської, де-факто все більш тоталітарної держави". - сказав польський прем'єр-міністр.

"Цей саміт підтвердив, що Росія знаходиться в повній ізоляції і не тільки від країн ЄС, але й від інших країн, які іноді безпосередньо межують з Росією. І всі вони засуджують агресію Росії", - підкреслив Моравецький.

Він додав, що серед європейських країн також спостерігається намагання обговорити питання, пов'язані з газовою та енергетичною кризою. "І тут ми також знайшли спільну мову - енергетична криза сприяє російському імперіалізму, але вона також сприяє і ринковим спекуляціям", - сказав Моравецький.

Зокрема, як повідомлялося, Матеуш Моравецький розкритикував енергетичну політику Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: