Прем'єр-міністр Польщі розкритикував енергетичну позицію Німеччини 

Четвер, 6 жовтня 2022, 17:58

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував енергетичну політику Німеччини.

Про це польський прем'єр сказав під час саміту Європейської політичної спільноти в Празі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на wPolityce.

Він зазначив, що сьогодні багато говорять про егоїзм Німеччини.

"Зрозуміло, що енергетична політика Європейського Союзу не може реалізовуватися під диктовку Німеччини. Ми чудово пам’ятаємо, як німецька держава наставляла інших, дуже сміливо поводилася під час COVID чи попередньої фінансової кризи. Сьогодні та сама держава, використовуючи потужну силу своєї економіки, хоче виділити величезні ресурси, а саме 200 мільярдів євро, на допомогу лише своїй промисловості", - сказав польський прем'єр.

Він додав, що польську позицію поділяє "величезна більшість європейських країн".

"Звичайно, ми робимо все можливе, щоб полегшити польським домогосподарствам ціни на газ, електроенергію, але ми також хочемо боротися за нашу галузь. Не може бути, щоб польська промисловість була в гіршому становищі, ніж промисловість Німеччини, Австрії чи інших країн ЄС", - зазначив він.

Прем’єр-міністр у черговий раз закликав Європейську комісію негайно змінити енергетичну політику. Механізм обмеження ціни на електроенергію, що був запроваджений у 2014 році, виявився неефективним, вважає голова польського уряду.

"Я пропоную ввести максимальну ціну на дозволи на викиди CO2. Це вже зараз значно зменшить ціну на електроенергію по всій Європі", - зазначив він.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про "оборонний щит" на суму 200 мільярдів євро для захисту компаній та споживачів від наслідків різкого зростання цін на енергоносії.

Відповідно до планів, які фінансуватимуться за рахунок нових позик, уряд у Берліні запровадить екстрене зниження цін на газ та електроенергію і скасує раніше запланований збір за газ для споживачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: