Посол Естонії в НАТО: інцидент з ракетою не нашкодить відносинам України і Альянсу

Середа, 16 листопада 2022, 15:30

Навіть якщо ракета, що вразила Польщу у вівторок вдень, була випущена Україною, то в будь-якому разі справжнім винуватцем інциденту є Росія, яка веде агресивну війну, і тому цей інцидент не зашкодить відносинам між Україною і НАТО.

Про це заявив посол Естонії в Альянсі Юрі Луйк, передає "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Ми досі точно не знаємо, звідки вона була запущена. Але навіть якщо це випадкова ракета, пов'язана з боротьбою України проти російських окупантів і проти шквалу ракет, запущених вчора російською стороною, то зрозуміло, що її було випущено через випадковість або технічну помилку, і це жодним чином не зашкодить відносинам між країнами НАТО та Україною", - сказав Луйк.

"Як було сказано, надання допомоги Україні буде продовжено повною мірою, і, безумовно, що більше ми надішлемо до України якісної західної техніки ППО, то ефективнішою буде Україна у своїх діях зі знищення російських ракет", - додав посол після засідання Північноатлантичної ради, на якій обговорювали інцидент.

За словами Луйка, розслідування ще триває, і поки зарано ухвалювати остаточні рішення. "Ясно те, що це випадковий інцидент, а не навмисний напад на територію НАТО", - зазначив він.

Також, за словами Луйка, точно відомо, що це ракета російського виробництва, але звідки саме її було запущено, ще належить з'ясувати.

"Остаточна визначеність настане, коли будуть отримані результати розслідування, - сказав посол. - Найважливішим, на мій погляд, є те, що на засіданні Північноатлантичної ради було наголошено, що це провина Росії, провина російського керівництва, і допомога Україні має продовжуватися в тому самому масштабі або навіть більше. Тож у цьому сенсі висновки, які були зроблені на цьому засіданні, були дуже правильними й актуальними".

"Ясно і те, що кому б не належала ця ракета, винуватцем є Росія з її повномасштабною агресією проти України, - додав Луйк. - Учора в напрямку України було випущено понад 100 ракет, тож немає сумнівів у тому, хто стоїть за цією ракетою, незалежно від того, кому вона належить".

За словами посла, всі країни НАТО переконані в тому, що це був випадковий інцидент і немає ризику, що за ним послідує більш масштабна атака, тому не було визнано за необхідне задіяти 4-ту статтю Північноатлантичного договору, яка передбачає консультації з іншими членами Альянсу.

"Звичайно, це не означає, що не буде подальших консультацій протягом сьогоднішнього і завтрашнього дня. Я також вважаю, що досить швидко буде зроблено висновок про те, звідки і ким була випущена ця ракета. Я не думаю, що це розслідування займе багато часу", - додав Луйк.

На запитання, чи планує НАТО захистити певну частину повітряного простору Західної України, щоб жодна російська чи будь-чия ще ракета не змогла приземлитися на території країн НАТО, Луйк відповів, що наразі таких планів немає.

"Наразі немає жодних планів, які безпосередньо пов'язані з будь-якими кроками НАТО на території України", - сказав Луйк.

ЄвроПравда зібрала основні факти з цього приводу у статті Ракетою по Польщі: що відомо про напад РФ на державу НАТО та якими можуть бути наслідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: