Словенський уряд здобув перемогу на ініційованому опозицією референдумі

Понеділок, 28 листопада 2022, 09:13

Правляча коаліція Словенії відвернула серйозну загрозу з боку опозиції, оскільки виборці на недільному референдумі підтвердили три закони, які багато хто розглядав як вотум довіри уряду прем'єр-міністра Роберта Голоба.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Всі три закони були схвалені з двозначною перевагою, особливо закон, спрямований на деполітизацію національного суспільного мовника шляхом передачі громадянському суспільству відповідальності за призначення до ключових управлінських та наглядових органів.

Цей закон опинився в центрі уваги кампанії у зв'язку із заворушеннями на суспільному мовнику RTV Slovenija, викликаними глибокими кадровими змінами після того, як попередній консервативний уряд призначив нову програмну раду та наглядову раду, які були засуджені працівниками та міжнародними організаціями як упереджені та політизовані.

"Народ проголосував за вільну і здорову Словенію", - заявила голова Народної скупщини Уршка Клакочар Зупанчич, віцепрезидент правлячого Руху за свободу.

"Настав час опозиції прийняти те, що говорять люди", - додала міністр закордонних справ Таня Файон.

Опозиційна Демократична партія (SDS), яка ініціювала референдум, пояснила поразку упередженістю ЗМІ, спираючись на своє давнє твердження про те, що ліві контролюють словенські ЗМІ.

"Маючи 99% медіа-монополію, чим вони можуть ввести їх в оману наступного разу", - заявив президент партії Янез Янша.

Голосування стало черговою поразкою SDS, яка довгий час була домінуючою силою в словенській політиці, хоча Янша відкинув це, заявивши, що "результат понад 40% - це нормально для нашої партії".

На додаток до поразки на загальних виборах у квітні, в листопаді досвідчений політик і колишній міністр закордонних справ Анже Логар програв політичному новачку Наташі Пірц Мусар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.