Німеччина вперше заклала у бюджет кошти для фінансування уроків польської мови

Понеділок, 28 листопада 2022, 11:09

У схваленому Бундестагом бюджеті на 2023 рік вперше передбачені кошти на фінансування навчання польської мови на рівні рідної мови для іммігрантів, що є "першим кроком" до налагодження відносин, які були заморожені після приходу до влади правлячої партії "Право і справедливість".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Бундестаг схвалив план уряду виділити 1 мільйон євро у 2023 році та по 2 мільйони євро у 2024 та 2025 роках на навчання польської мови дітей польських іммігрантів, що до цього часу фінансувалися федеральними землями. Гроші підуть до Центру компетенцій та координації польської мови KoKoPol.

"Федеральний уряд і партії, які його підтримують, зробили перший крок до додаткового федерального фінансування (викладання) польської мови як рідної", - заявив Дітмар Нітан, координатор МЗС Німеччини з питань транскордонного та міжсоціального співробітництва з Польщею.

"В силу першорядної ролі відносин між Німеччиною та Польщею уряд допомагає федеральним землям, які вирішують питання шкільного бюджету, в тому числі й у навчанні дітей іммігрантів рідної мови" - додав він.

Серед ключових вимог Варшави до Берліна Польща висунула фінансову підтримку викладання польської мови. Це питання стало гарячою темою минулого року, коли польський уряд зменшив суму на викладання німецької мови для німецької меншини в Польщі - рішення, яке, за словами міністра освіти Пшемислава Чарнека, було спрямоване на здійснення тиску на Німеччину.

Польща щорічно витрачає 50 мільйонів євро на викладання німецької мови як рідної в країні, повідомив Чарнек в інтерв'ю Deutsche Welle минулого місяця, зазначивши тоді, що якщо Німеччина збільшить свої витрати на викладання польської мови до аналогічної суми, Варшава відновить повне фінансування викладання німецької мови.

Хоча сума, затверджена Бундестагом, є меншою за 50 мільйонів євро на рік, Берлін все ж вважає, що Польща оцінить "перший крок".

"Зараз важливо, щоб і польська сторона виступала за багатомовність, включаючи недискримінаційну підтримку викладання німецької мови як мови меншини", - написав у Твіттері посол Німеччини у Варшаві Томас Баґґер.

Відносини між Варшавою і Берліном були напруженими з моменту приходу до влади консервативної партії "Право і справедливість" у 2015 році.

Минулого місяця польський уряд направив Німеччині дипломатичну ноту, в якій зажадав від Німеччини близько 1,3 трильйона євро репарацій за Другу світову війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.