У Туреччині не погодилися з тим, що Фінляндія та Швеція виконали вимоги для вступу до НАТО

Четвер, 3 листопада 2022, 19:54

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу не погодився з оцінкою генерального секретаря НАТО Єнсом Столтенбергом про те, що Фінляндія та Швеція виконали всі вимоги для вступу до Альянсу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Чавушоглу сказав на пресконференції зі Столтенбергом у четвер.

"У Мадриді за сприяння генерального секретаря ми підписали меморандум, і якщо ви подивитесь на нього, то ми підписали його не просто для того, щоб запросити ці країни в НАТО. Ми підписали меморандум, щоб чітко зафіксувати всі кроки, необхідні для вступу. І деякі з цих кроків не були втілені", – заявив глава турецького МЗС.

Він наголосив, що Анкара є однією з найбільш активних прихильниць розширення Альянсу, і додав, що очікує від Стокгольма й Гельсінкі більш активних заходів з протидії тероризму, що буде обговорене в подальшому на зустрічах із їхніми представниками.

Швеція та Фінляндія виконали вимоги для вступу в НАТО, час прийняти їх в Альянс – Столтенберг

"У нас не так багато проблем із Фінляндією. Ми знаємо, що дві країни хочуть приєднатися разом, і НАТО вважає важливим їхній спільний вступ, і ми цього також хотіли б. Очікуємо, що новий уряд Швеції вживе ще більш конкретних заходів", – зазначив Чавушоглу.

Раніше Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що Туреччина навряд чи підпише заявку Швеції на членство в НАТО до кінця року, і шанси на те, що це станеться ще до виборів, які відбудуться наступного року, невеликі.

Співрозмовники видання зазначили, що Швеція не зробила достатньо, щоб задовольнити вимоги Туреччини, а порядок денний турецького парламенту заповнений до кінця року. Водночас Туреччина задоволена співпрацею з боку Фінляндії, яка також подала заявку на вступ до НАТО, але Анкара планує голосувати за обома заявками одночасно.

Як відомо, Туреччина та Угорщина наразі єдині країни, які ще не ратифікували членство Фінляндії і Швеції в НАТО. Хоча Угорщина просувається повільно порівняно з іншими країнами, вона може проголосувати з питання про розширення до кінця року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: