Радник Байдена провів конфіденційні переговори з помічниками Путіна через ядерні погрози - ЗМІ

Понеділок, 7 листопада 2022, 07:56

Радник із національної безпеки США Джейк Салліван останніми місяцями провів конфіденційні бесіди з високопоставленими помічниками президента Росії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

За даними видання, переговори велися з метою знизити ризик ширшого конфлікту через Україну і застерегти Москву від застосування ядерної або іншої зброї масового знищення.

За словами чиновників, Салліван підтримував контакт із радником Путіна з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим, а також зі своїм безпосереднім колегою в російському уряді Ніколаєм Патрушевим.

Білий дім публічно не підтвердив жодних дзвінків між Салліваном і будь-яким високопоставленим російським чиновником від березня, коли він розмовляв із Патрушевим.

Кілька американських чиновників сказали, що Салліван відомий в адміністрації як людина, яка наполягає на встановленні лінії зв'язку з Росією, хоча інші високопосадовці вважають, що переговори за нинішніх дипломатичних і військових обставин не будуть плідними.

Офіційні особи не повідомили точні дати і кількість дзвінків, а також не сказали, чи були вони продуктивними.

Минулого тижня під час візиту до Києва Салліван заявив, що Москва висуває неприйнятні очікування, коли запрошує інші держави до переговорів щодо завершення російсько-української війни.

Крім того, за словами посадовця Білого дому, неприйнятними є умови, на яких росіяни в принципі готові вести діалог, оскільки насправді усі розмови мають починатися з повної деокупації України.

Салліван під час візиту запевнив, що США забезпечать фінансову допомогу та зброю для України незалежно від виборів. 

Дивіться також репортаж "Європейської правди" з візиту безпекового радника США Джейка Саллівана: "США погодилися, що вважати перемогою України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.