В Осло вручили Нобелівську премію миру представникам України, Росії та Білорусі

фото
Субота, 10 грудня 2022, 15:37

У столиці Норвегії в суботу вручили Нобелівську премію миру, яку цьогоріч здобули спільно правозахисники з України, Росії та Білорусі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Цьогорічні лауреати — "Центр громадянських свобод" з України, російська організація "Меморіал" та Алесь Біляцький, ув’язнений білоруський активіст.

Олександра Матвійчук, голова "Центру громадянських свобод", використала свою суботню промову, щоб заявити: у цей момент історії в України єдиний спосіб забезпечити справедливий і міцний мир – це боротися.

На церемонії Беріт Рейс-Андерсен, голова Норвезького Нобелівського комітету, зазначила, що "світ потребує тих чудових особистостей і груп людей, які ціною великих особистих жертв протистоять агресії в ім'я демократії, прав людини і миру".

Замість ув’язненого білоруського активіста Біляцького нагороду отримувала його дружина Наталія Пінчук. Російський "Меморіал" представляв голова правління Ян Рачинський.

Рішення Нобелівського комітету об’єднати українську організацію з правозахисниками з Росії та Білорусі, двох країн-агресорів, викликало негативну реакцію в Україні, коли в жовтні було оголошено про нагороду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: